В Габрово се надяват това да е платото

https://www.24chasa.bg/novini/article/9255157 www.24chasa.bg
Линейките се дезинфекцират след всеки болен от COVID. СНИМКА: Дима Максимова

- Всички в тежко състояние се насочват в областната болница, защото само там има реанимационни легла

- Няма случаи да разкарват болни между лечебните заведения

Габровският бизнес осигурява топла храна за лекарите на първа линия.
Габровският бизнес осигурява топла храна за лекарите на първа линия.

“Вече 38 г. съм лекар в спешна помощ, досега такова чудо не сме имали. Толкова голяма лавина дойде наведнъж, не можахме да се организираме. Стана така, защото има дисбаланс между потребностите и възможностите на системата.”

Така шефът на Центъра за спешна медицинска помощ в Габрово д-р Георги Шандурков описва ситуацията. Вече втори месец областта е в окото на бурята, но макар нивата на заразените да са много високи, са относително постоянна величина.

През март Габрово беше първият град с установен случай на COVID, през лятото обаче бе с най-малък брой заразени благодарение на превантивните мерки и на голямата обществена подкрепа. Какво се случи обаче, че в малката балканска област изпуснаха заразата и сега тя е заедно

със София с над

1000 заболели

на 100 000 души

население?

До 23 ноември са регистрирани 2609 инфектирани при 106 598 жители. Само в трите дни от 20 до 22 ноември новите случаи са 190. Цялата минала седмица броят заразени не падна под 100 на денонощие. Трендът обаче е към успокояване след абсолютния рекорд от 11-и - 157 заболели.

“Повиквания имаме много и голяма част от тях са за COVID. За октомври сме обслужили 104, а до 15-и този месец бяха 90. Ако се запази така, ще са близо 200 до края на месеца. Много е напрежението, имам 29 болни колеги, вече започнаха да се завръщат полека-лека. Наложи се

да се спрат

всички отпуски

и да се

командироват

хора

по филиалите в Севлиево, Дряново, Трявна”, разказа д-р Шандурков.

В момента в областта разполагат с 200 терапевтични легла, реанимационни има само в МБАЛ “Д-р Тота Венкова” и 1 в болницата в Севлиево, т.е. автоматично всички тежки случаи се насочват в областната болница.

“По наши наблюдения нещата са зле, но не бих казал, че са най-зле в страната. Справяме се с броя легла, които сме отделили. Като цяло ситуацията е сложна, но не е изключителна, както в Шумен и Благоевград”, казва преболедувалият директор на “Д-р Тота Венкова” д-р Минко Михов. Той вече се чувства добре, но още е под карантина вкъщи.

От шеф се

превърнал в

пациент, бил на

кислородна

терапия

“Десет дни стоя вкъщи, ама не ми мина, уж знам какво трябва да направя. Стигна се до болница, развих пневмония, приемах ремдесивир. Сега го отричат от СЗО, но на мен ми помогна. Много неприятно е усещането, все едно че 10 дни имаш непрекъснато грип с всички “екстри”. Всеки ден температура, загубих вкус и обоняние, главоболие, само нямах такава тежка умора, можех да ставам от леглото”, разказва болничният шеф.

30% от 300 легла, или 90, са заделени за COVID в най-голямото лечебно заведение в областта. Преструктурирани и разширени са вътрешното и инфекциозното отделение. Натиска поемат също Специализираната белодробна болница в Габрово, която единствена у нас лекува тежки резистентни туберкулози, и общинските стационари в Севлиево и Трявна, отскоро се включва и частна болница в Габрово. “Ситуацията е доста променлива, защото всеки ден се изписват и постъпват болни, но има около 7-8 свободни легла, което е добре”, допълва д-р Михов.

От спешната помощ казват, че няма случаи да разкарват болни между лечебни заведения, уговарят ги още преди да тръгнат линейките чрез координационната централа. “В Габрово не е като в големите градове, тук има 5 лечебни заведения, където може да постъпи болен с COVID”, обясняват те. Все по-трудно обаче става обезпечаването с персонал дори в областната болница. Командироват медици от други отделения, но има и доста болни сред тях. “Надявам се поне процесът да е по-плавен, да успяват да се върнат преболедували колеги”, обяснава д-р Михов.

В Трявна има

остър недостиг

на лекари

За там от областния щаб обмислят възможност да прехвърлят 4-има лекари и 18 сестри от Детската белодробна болница за долекуване, където плановият прием е спрян в пандемията.

Експертите от щаба при областния управител са решили, че няма как да се обособи COVID болница и “чисти”за лечение на хора с всякакви диагнози. “Моделът е неприложим, защото имаме само една многопрофилна, която може да свърши и двете неща. Двете общински в Трявна и Севлиево са с много малко клинични пътеки. Инфаркти, инсулти, тежки стенокардии са само в областната”, мотивират решението си властите.

Заразените са от всички възрастови групи. Тежко болните са, общо взето, по-възрастни, но вирусът праща в болница и хора около 50-те, особено с някакво съдово заболяване и с наднормено тегло или диабет, с онкозаболявания на имунотерапия, казват медиците.

“Болницата има

собствена

лаборатория,

което позволява да се тестват много хора. Това, естествено, качва процента на заразените, защото голяма част от тях са с леки оплаквания или без. Областта е много малка като брой население и като направим голям брой тестове, естествено, ще имаме и голям брой заразени. По-скоро проблемът е кои постъпват в болница - не общият брой. Засега този поток успяваме да го поемем без големи сътресения, но ако скочат усложнените случаи - ще е проблем”, описва д-р Михов.

“За съжаление, хората не мислят, не се пазят, включително и колегите. 90 на сто се заразиха от друг колега или по битов път. Продължават да ходят болни, крият се най-вече по икономически причини, а други - защото просто не им се иска 14 дни да са под карантина и го прекарват леко”, казва шефът на спешната помощ.

Дългогодишният медик плахо се надява, че в Габрово вече са се изкатерили до пика и сега са на платото.

От понеделник в битката се включиха и лекари от доболничната помощ. В ДКЦ в Габрово отвори COVID кабинет, където освен преглед и консултация при нужда на пациентите ще се прави бърз антигенен тест и своевременно ще се насочват към допълнителни изследвания.