Мобилни адвокати ще дават правна помощ на бедни и жертви на домашно насилие (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9255176 www.24chasa.bg
Заместник-омбудсманът Елена Чернева и адвокат Диляна Гитева по време на срещата СНИМКА: МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО

Само за изминалата година 25 жени са били убити от близките си, а до май 2020 г. - осем

Над 250 представители на уязвимите социални групи в малките и отдалечените райони на областите Стара Загора, Велико Търново и Варна ще получат първична правна помощ. В тази група влизат жертви на домашно насилие, жени, деца и представители на малцинствени общности.

Това стана ясно на откриващата конференция по проекта на Националното бюро за правна помощ “Подобряване на достъпа до правосъдие на лица, живеещи под прага на бедност, със специален фокус върху жени, деца и ромската общност”, който се финансира от Норвежки финансов механизъм 2014-2021.

За целта ще бъдат създадени мобилни екипи от адвокати и ромски медиатори в трите области, които ще предоставят първична правна помощ и ще информират хората там за това какви са правата им и как могат да ги защитят.

Случаите с насилие ще се докладват на компетентните органи, а

на пострадалите

ще се оказва и

психологическа

помощ

“Ще работим за създаване на добър координационен механизъм за защита на жертви от домашно насилие и насилие по полов признак с общините, социалните служби, съда, прокуратурата и местните структури на МВР, засега в пилотните центрове, като целта е този механизъм да заработи в цялата страна”, заяви председателят на Националното правно бюро Наталия Илиева.

В рамките на проекта ще бъде разработена

онлайн платформа,

чрез която ще се

осъществява

първична правна

помощ,

като е предвидена и възможност консултациите да са анонимни.

Заместник-омбудсманът Елена Чернева подчерта, че темата за домашното насилие е в дневния ред и на омбудсмана и увери, че ще се търсят съвместно пътища и решения, които да доведат в дългосрочен план до желаната устойчива промяна за защита правата на гражданите от уязвимите социални групи.

Предоставянето на правна помощ на уязвимите групи е предизвикателство, пред което са изправени и в Норвегия, коментира Ивар Армстад от норвежката съдебна администрация.

Той бе категоричен, че работата по проекта ще засили двустранните отношения между НБПП и Норвежката съдебна администрация.

Зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов пък пожела успех на проекта и подчерта, че неговото изпълнение е от особена важност за реализиране на общите цели, поставени от Министерството на правосъдието и норвежките партньори.

Домашното насилие е убило средно по повече от 2 жени месечно м.г.

Всяка трета жертва

на убийство през

2019 г. е била жена,

показва статистиката на МВР. През изминалата година от общо 80 извършени убийства 25 са били на жени. Две трети от тях са убити от най-близките си хора - съпрузи, интимни партньори или роднини. Основният мотив е ревност.

Статистиката за тази година все още не е готова, но само до края на месец май 8 жени бяха убити от партньорите си. Заради извънредното положение обаче скочиха и обажданията към горещите телефонни линии в страната за пострадали жени и деца от домашно насилие. Само за периода от 1 март до 31 май към телефона на Асоциация “Анимус” са постъпили 408 обаждания. За сравнение миналата година в същия период те са били 351.