Военните помагат на три фронта срещу COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9255370 www.24chasa.bg
СНИМКА: Министерство на отбраната

Военнослужещи от различни военни формирования в страната се включиха в борбата срещу COVID-19, информираха от Министерството на отбраната.

Петте военни болници - в София, Варна, Пловдив, Плевен и Сливен, са подсилени с екипи, натоварени със задачи по дезинфекция на лечебните заведения, а в столицата - и с дейности в Лабораторията по вирусология.

Десетки са военнослужещите, преборили коварното заболяване и готови да дарят реконвалесцентна плазма, за да помогнат и на други да живеят, посочват от военното ведомство и добавят, че това са само първите групи от редовете на Българската армия, заявили благородното намерение. Създадена е организация в Кръвния център на ВМА, така че всички желаещи да могат да дарят плазма и да спасят живота на пациенти в критично състояние.

От МО отбелязват, че българските военнослужещи са сред най-верните съмишленици на медиците в битката за живот. През цялото време от началото на пандемията те са продължили активно да се включват в акциите на ВМА за насърчаване на безвъзмездното кръводаряване "Бъди един от нас! Дари кръв - спаси живот!". Защото освен за пациенти със заразата, ВМА продължава дейността си спрямо и пациентите с други заболявания, чието лечение не търпи отлагане. За осигуряването на кръв и кръвни продукти в тези спешни ситуации на помощ идват военнослужещи и цивилни служители от МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

Втори ден продължава акцията с участието на униформените от военното формирование в Мусачево, която върви паралелно с кампанията за набиране на дарители за кръвна плазма.