Над 60% от фирмите не са на загуба през октомври

https://www.24chasa.bg/novini/article/9255387 www.24chasa.bg

Половината компании у нас не отчитат загуби през октомври в сравнение със септември, а 16% дори имат увеличение на приходите. Това показват резултатите от кратко бизнес изследване на НСИ относно ефекта на извънредното положение и епидемичната обстановка, свързана с COVID-19, върху нефинансовите предприятия.

От участвалите в анкетата компании 48,7% посочват, че не е имало промяна в приходите им от продажби на стоки и услуги през миналия месец спрямо септември. 34,2% отчитат намаление в приходите, а 16,6 на сто дори имат увеличение. Тази положителна тенденция се запазва от май насам, докато предишните три месеца фирмите със спад са най-многобройни.

37% от фирмите в сектор “Търговия, транспорт и ресторантьорство” са регистрирали намаление в приходите, а 18,6% са на печалба. За индустрията този дял е най-голям - 21%, а на тези със загуба - 34,6 на сто. В икономическите дейности “Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи” намаление в приходите посочват най-много фирми - 45%. При строителството те са 34%.

Почти 95% от предприятията планират да продължат дейността си, 85 на сто - да запазят сегашния си персонал, а 11 на сто - да го намалят. 16,8% от нефинансовите предприятия са пуснали служители в платен отпуск през октомври, 14 на сто са ги оставили да работят дистанционно, а 9,6% - да са в неплатен отпуск. 9% от фирмите пък са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите.