Фалшива новина рекламира милиони на Ковачки от биткойни

https://www.24chasa.bg/novini/article/9255402 www.24chasa.bg
Фалшивите новини за бързо забогатяване с биткойни са замаскирани като сериозни материали с цитирани известни тв водещи.

Фалшиви новини, че бизнесменът Христо Ковачки е изкарал милиони от биткойни, пускат сайтове с неизяснена собственост.

В една от версиите на измислената реклама Ковачки не разбрал, че микрофонът му не е изключен след гостуване при водещата Цветанка Ризова, и разкрил тайната как всеки може да стане милионер. Офертата е ограничена във времето, така както предполагат съвременните правила за онлайн продажбите – направи го бързо, докато банките не са разбрали и не са спрели тази възможност. В друг случай се посочва, че бизнесменът разказал как се забогатява пред други водещи - Виктор Николаев и Лора Инджова.

“В сензационната новина всъщност истина е само това, че има такива тв водещи. Всичко останало е лъжа и злоупотреба с името на г-н Ковачки”, заявиха от офиса му.

Сайтовете, в които тиражират фалшивите новини, са разположени на чужди сървъри и свалянето им е практически невъзможно.

Възможно е обаче стотици хора да повярват на такива лъжи заради използването на имената на известни личности и да загубят част от своите спестявания, защото са се подвели да инвестират в така наречената криптовалута от нов тип.

IT експерти предупреждават хората да не се доверяват сляпо на подобни информации, а да проверяват дали сайтовете, които ги тиражират, са истински.