Невада и Пенсилвания потвърдиха победата на Байдън (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9255471 www.24chasa.bg
ДЖО БАЙДЪН

Американските щати Пенсилвания и Невада удостовериха резултатите от президентските избори в полза на новоизбрания президент Джо Байдън, нанасяйки пореден удар на твърденията на президента Доналд Тръмп, че той всъщност е спечелил, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Пенсилвания, която има 20 гласа в Избирателната колегия, е един от най-големите оспорвани щати, затвърдили победата на Байдън. Невада има 6 гласа в Избирателната колегия, предава БТА.

"Днес Щатският департамент на Пенсилвания потвърди резултатите от проведените на 3 ноември избори в щата Пенсилвания за президент и вицепрезидент на САЩ", заяви губернаторът Том Уълф в Туитър. Той добави, че е подписал документите за назначението на членовете на избирателната колегия, които ще гласуват за Джо Байдън и Камала Харис.

Върховният съд на щата Невада потвърди резултатите от гласуването и документите се предават на канцеларията на губернатора, който е член на Демократическата партия.

Байдън беше обявен за победител в президентските избори от всички водещи американски медии, но всеки щат трябва да потвърди официално резултатите си преди крайния срок през декември. Ако те не бъдат оспорени, Конгресът на САЩ ги потвърждава на 6 януари, преди Байдън да положи клетва на 20 януари.

Ключови оспорвани щати като Мичиган и Джорджия също са потвърдили победата на Байдън, припомня ДПА.