Хага иска процесът срещу Хашим Тачи да тръгне най-късно септември 2021 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9255490 www.24chasa.bg
Хашим Тачи.

Прокуратурата на Специалния съд в Хага е настояла процесът срещу бившия косовски президент Хашим Тачи и трима други лидери на Армията за освобождение на Косово /АОК/ по обвинения във военни престъпления да започне през лятото или най-късно през септември 2021 г., предаде Танюг.

"Отлагането на процеса с години /както са поискали адвокатите на обвиняемите, за да подготвят защитата им на процеса/ не само че няма да доведе до бързо правораздаване, а може да направи и невъзможно каквото и да е правосъдие", се казва в искането на главния прокурор Джак Смит, публикувано днес от съда, предава БТА.

Адвокатите на обвиняемите Хашим Тачи, Кадри Весели, Якуп Красничи и Реджеп Селими на процедурно изслушване на 18 ноември поискаха най-малко 18 месеца за подготовка на защитата. Те предложиха процесът да започне през юни 2022 или в началото на 2023 г., а дотогава обвиняемите да бъдат освободени от ареста.

Прокурорът предупреди, че значителното отлагане, искано от защитата, е неоснователно и освен че не води до експедитивен процес, противоречи и на правата на свидетелите и жертвите по това дело, които през това време може да бъдат подложени на натиск или заплахи.

Съдът е постановил днес прокуратурата да запознае защитата с доказателствата си до 31 май 2021 г., а защитата най-късно до 14 юни 2021 г. да уведоми прокуратурата за кои доказателства ще направи собствено разследване.

Тачи, Весели, Красничи и Селими бяха арестувани в началото на ноември и прехвърлени в ареста на Специалния съд в Хага. Те са обвинени н престъпления срещу човечеството и военни престъпления.