Проф. Чирков беше учител не само в кардиохирургията, а и в живота

https://www.24chasa.bg/novini/article/9255540 www.24chasa.bg
Болница "Св. Екатерина"

Така го описва сегашният директор на болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев

Ръководството на на УМБАЛ „Св. Екатерина“ изрази прискърбие и най-искрени съболезнования към близките на проф. Александър Чирков, който си отиде от живота в деня на светицата покровителка на болницата - огромна загуба не само за родното здравеопазване, но и за световната медицина.

Проф. Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на кардиохирургията, сърдечносъдовите заболявания и трансплантации и създава една от най-модерните болници у нас и на Балканите.

„Проф. Чирков беше велик човек, надраснал времето си, благодарение на който се разви сърдечната хирургия у нас. Никога не е мислил само за себе си, а и за тези, които са край него. Той остави след себе си само хубави неща. Беше учител не само в кардиохирургията, но и в живота“, разказа сегашният директор на болницата проф. Генчо Начев. По думите му проф. Чирков, който е създател на УМБАЛ „Св. Екатерина“, вероятно е избрал името й, защото светицата има отношение към страданията на хората и към това как да се помага.

По време на управлението си на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Чирков изгражда високопрофесионални кадри, осигурявайки им достъп за обучение до най-престижните международни медицински центрове, създава болнична база на световно ниво, въвежда железни медицински правила и норми, спомнят си неговите ученици.