Новият климатичен цар Джон Кери измина 2 250 000 км като дипломат №1 на Обама

https://www.24chasa.bg/novini/article/9255580 www.24chasa.bg
Джон Кери ще води борбата с климатичните промени от името на САЩ. СНИМКА: РОЙТЕРС

Джо Байдън определи бившия държавен секретар Джон Кери за климатичен цар и така ясно показа, че борбата с промените в климата ще е сред основните му приоритети като президент на САЩ.

През 2015 г. 76-годишният Кери беше основният преговарящ от страна на САЩ в Парижкото споразумение за климата. “Работата по Парижкото споразумение не е свършила - написа той в туитър след новината за назначението му. - Влизам в правителството, за да върна Америка на правилния път, за да се справи с най-голямото предизвикателство на това поколение и на тези след него.”

Герой от войната във Виетнам, където е ранен 3 пъти, Джон Кери впоследствие е сред ръководителите на антивоенното движение. Дядо му е имигрант евреин от Източна Европа, а майка му принадлежи на фамилията Форбс. Баща му е дипломат, поради което семейството живее дълго в Швейцария.

Кери е политик ветеран от Демократическата партия и е бил сенатор в продължение на 28 години. Беше номиниран от демократите за президентските избори през 2004 г., но ги изгуби от републиканеца Джордж Буш-младши.

Като държавен секретар на Обама между 2013 г. и януари 2017 г. той измина рекордните над 2 250 000 км в пътувания по света. През 2019 г. Кери стана ключова фигура в създаването на неправителствената организация World War Zero, чиято цел е решаването на климатичната криза.