Бездомни BG кучета не могат да стигнат до осиновителите си в Англия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9255623 www.24chasa.bg
Бусът на Street Hearts Bulgaria, с който изоставените български кучета стигат до английските си осиновители. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Евротунелът ограничи транспорта до 5 животни заради наплив преди Брекзит

Ръководството на тунела, свързващ Великобритания с Европа, въведе ограничение до 5 домашни животни, след като през последните дни се сблъска с увеличаване на транспортирането на кучета и котки заради новите по-строги правила, които ще влязат от януари заради Брекзит.

Освен това от превозвачите им се изисква да имат разрешение от британското екоминистерство.

Новите изисквания предизвикаха остър протест от благотворителни организации, които спасяват изоставени животни от Източна Европа и им намират английски осиновители. Те обявиха онлайн петиция срещу решението на “Евротунел”, което според тях ще струва живота на стотици кучета, които ще умрат в зимния студ без храна. Тя вече е подписана от над 43 хил. души.

Сред пряко засегнатите от решението е Street Hearts Bulgaria, която работи в района на Дряново. Организацията трябвало да транспортира около 40 кучата до Англия. Обикновено тя прави по един курс месечно, тъй като разполагат само с един бус, в който возят 20 животни. Пътуването до Англия и обратно им отнема 8 дни. Ако трябва да транспортират само по пет кучета, това ще бъде изключително скъпо, а и няма кой да се грижи за останалите им животни в приюта в България.

Организацията е основана от бившата полицайка Ема Смит и съпруга ѝ Антъни. Англичаните се преместват в българското село Глушка през 2013 г. Планирали да живеят спокоен селски живот, но скоро се сблъскват с много изоставени и страдащи в района на Дряново домашни кучета. Започват да ги приютяват, кастрират и да се грижат за тях.

Мащабът на проблема с изоставените животни обаче толкова ги шокира, че решават да създадат организация, чрез която да им помогнат да намерят нов дом.

“Решението на “Евротунел” е голям удар за нас. Приютът ни е препълнен, а по улиците в България има още много кученца. Част от тях вероятно няма да оцелеят, тъй като температурите през нощта вече са минусови, а успелите може да бъдат отровени от хора, които не ги искат”, разказва 45-годишната Смит пред “Метро”. Тя не доумява защо трябва да имат и допълнително разрешение от британските власти, след като дейността им е лицензирана в България.

След протеста от “Евротунел” обявиха, че ще правят изключения за благотворителни организации. От началото на пандемията във Великобритания се увеличи търсенето на домашни животни за осиновяване.