Изненадващо гледат проекта за нова конституция на ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9256092 www.24chasa.bg
Председателят на парламента Цвета Караянчева СНИМКА: Архив

Изненадващо в сряда депутатите ще гласуват проекта за нова конституция на ГЕРБ и решение за провеждане на избори за Велико Народно събрание. Предложението е дебатите и гласуването да бъдат първа точка в седмичната програма на Народното събрание в сряда сутринта.

За да разгледат проекта за конституция депутатите ще прекъснат временно обсъждането на бюджета за следващата година. В същото време пък правителството ще гледа предложението на здравния министър Костадин Ангелов за налагане на частичен локдаун срещу епидемията от коронавирус.

Проектът за решение за провеждане на избори за Велико Народно събрание е внесен 127 народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" днес. В понеделник пък проектът бе критикуван от Венецианската комисия. Следващата седмица пък Конституционният съд трябва да се произнесе по искането на президента Румен Радев временната парламентарна комисия по новата конституция да бъде обявена за противоконституционна.

160 депутати трябва да подкрепят новата конституция, за да се премине към свикване на Велико народно събрание.

През лятото премиерът Бойко Борисов обеща, че ще подаде оставка в деня, в който парламентът реши да има избори за Велико Народно събрание.