Петър Велков: Локдаун за кратко, но със строги мерки, ще върне икономиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/9256443 www.24chasa.bg
Петър Велков СНИМКА: Личен архив

Следващата седмица смъртността ще скочи с 50-70%

За съжаление, всички прогнози се сбъдват. В момента смъртните случаи от COVID са над 200 дневно, защото има и нерегистрирани, каза пред Би Ти Ви експертът Петър Велков. Следващата седмица смъртността ще скочи с 50-70 процента, прогнозира той и потвърди, че сме на първо място в света по смъртност от вируса на 1 милион население.

Във всички държави, където се прилагат по-строги противоепидемични мерки, впоследствие смъртността спада, каза Велков. Заразеността може да бъде контролирана от държавата с по-строги мерки, каза той и даде пример със състоянието у нас пред пролетта. Другата ярка е постоянното изследване. Ив Швеция сега има по-строги мерки, отколкото в България. Като народопсихология те са по-дисциплинирани, спазват социална дистанция, каза Велков.

По повод мерките на правителството, които трябва да се приемат днес, той каза, че това е минимумът. По-важно обаче било как се прилагат.

Поне 50 процента от смъртните случаи можеше са де избягнат, ако не бяха разхлабени мерките през лятото, каза Велков. След 14-28 дни ще се види ефектът на мерките, допълни той. Локдаун за кратък период, но със строги мерки, ще помогне на икономиката.

В следващите дни ще се увеличи броят на хоспитализираните в тежко състояние, прогнозира експертът.