Проф. Иво Петров: Проф. Чирков даваше консултации до последния си ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/9256503 www.24chasa.bg
Кардиологът проф. Иво Петров СНИМКА: Архив

Всички ние, които успяхме да се докоснем до гигантския дух на проф. Чирков, скърбим много за него. Той направи така, че в България болниците да бъдат едно различно място. Там където попадаха неговите ученици, болниците ставаха различни, каза пред Би Ти Ви кардиологът проф. Иво Петров.

Той въведе този интердисциплинарен колектив, който се среща сега. Проф. Чирков е един от най-добрите хора, които съм познавал, помагаше на пациенти и финансово. Много са уроците, които сме научили. В първите години на демокрацията той организираше пътувания, при които посещавахме не само болници, но и галерии, катедрали, искаше България да се отвори към света, каза проф. Петров.

Чирков е обучил стотици - не само лекари, но и медицински сестри, рентгенолози. Трябва да си уважаваме учителите повече, но нека това да бъде и приживе. Той бе боготворен от много хора, но в същото време и държавата, и ние, учениците му, можехме да му дадем повече. До последния момент даваше консултации, беше много деен човек.

Проф. Чирков СНИМКА: АРХИВ
Проф. Чирков СНИМКА: АРХИВ

Чирков е починал в съня си, така и не се разбра от какво. Последният човек, който е разговарял с него, е бил проф. Димитър Камбуров, каза проф. Иво Петров.

Ани Дойчинова, майка на момче, оперирано от проф. Чирков през 1997 г., разказа с благодарност за сърдечността и човечността му.