"Слободен печат": Договор с България е възможен и не е далеч

https://www.24chasa.bg/novini/article/9256539 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев обяви, че не сме далеч от договор с България и не се разговаря за отстъпки, а за решения между двете страни, съобщава скопският в. "Слободен печат". Междувременно и от българска страна омекват позициите - българският премиер Бойко Борисов каза, че България винаги е била подготвена за диалог и разбирателство за решаването на двустранните въпроси с Република Северна Македония, но това трябва да бъде пожелано и изпълнено от двете страни, пише изданието.

Северна Македоня прави всичко, което е необходимо, за да се постигне решение за отворените въпроси, които съществуват със София, е заявил премиерът на РСМ Зоран Заев, посочвайки, че България е голям приятел на страната и вярва, че ще остане на тази линия, пише скопският вестник. Изданието отбелязва, че САЩ са повторили позицията си Скопие и София да продължат да разрешават двустранните спорове извън и отделно от процеса на евроинтеграция и виждат влизането на страната в ЕС като взаимен интерес, предава БТА.

Лидерът на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети, който е коалиционен партньор в правителството на Заев, изрази оптимизъм, че в края на годината ще има добри новини от София, когато става дума за спора със Скопие и блокадата от България за датата на преговори с ЕС, и разкри, че между Скопие и София в този период се случва "размяна на документи". Не мисля, че е време да споделям с обществеността за предложенията или последните документи, които са разменени, ще почакаме да видим реакцията на България, заявил той.

Ахмети е похвалил работата на министъра на външните работи Буяр Османи за решаване на спора и казал, че Османи е решен да остави зад себе си един разрешен спор, пише скопският вестник.

Лидерът на опозицията Християн Мицкоски заяви за "Сител", че

"абсолютно" разбира българите, че защитават своите интереси, пише "Независен весник" в материал, който е озаглавен "Тръмпизмът на Мицкоски: "Разбирам българите, Македония е изолирана". Вестникът посочва, че Мицкоски погрешно е казал, че германският министър Михаел Рот е заявил, че ЕС трябва да защити българските интереси. Рот всъщност казал, че от всички 27 членки на ЕС само България е била против приемането на преговорната рамка за Северна Македония, пише изданието.

"Дали това е някаква политическа болест или просто шанс да грабне нещо, което изглежда близо по време на объркване, но лидерът на опозицията вчера твърдеше, че официална София не е изолирана от другите страни членки на ЕС в блокадата на Македония и на срещата на министрите на ЕС миналата седмица била подкрепена от още един съсед на нашата страна", коментира "Независен весник".

"Те си бранят своите интереси. Аз ги разбирам, абсолютно. Проблемът е, че ние имаме политик / Зоран Заев/, който разпродава националните интереси", заявил Християн Мицкоски в разговор пред телевизия Сител.