Шотландия първа в света ще раздава безплатни дамски превръзки

https://www.24chasa.bg/novini/article/9256563 www.24chasa.bg

С одобряването на специален закон във вторник Шотландия стана първата в света, където продукти като дамски превръзки и тампони са безплатни.

Текстът бе одобрен единодушно от местния парламент и вече властите ще бъдат задължени да ги предоставят "на всеки, който се нуждае от тях".

Всяка община ще реши в срок до 2 години от влизането в сила на закона как да изпълни това, но трябва да достигне до всяка нуждаеща се жена, предлаганите продукти да са разнообразни, достъпът до тях да е относително лесен и "без да създава притеснение за самочувствието", пише "Дневник". 

Инициативата е на депутата Моника Ленън, която води от 2016 г. кампания срещу т.нар. "бедност на цикъла". С този термин се описват домакинства, в които ниските доходи не позволяват на жените да си купят подходящи санитарни продукти за месечния цикъл или нямат достъп до такива.

Изчисленията показват, че става дума за около 8 паунда за тампони и превръзки на месец, но проучване сред повече от 2 хиляди души показа, че всяко четвърто момиче в училищна или университетска възраст в Шотландия трудно намира нужните продукти.

Според Би Би Си за цяла Великобритания около 10% не могат да си позволят такъв разход, той създава затруднение за 15%, а 19% са били принудени да си купят по-неподходящ продукт заради цената.