Затворници в САЩ са получили помощи за безработица заради пандемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9256636 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Затворници от Калифорния, в това число и серийни убийци, са получили общо стотици милиони долари помощи, свързани с коронавирусната пандемия, като това е едно от най-големите отклонявания на обществени финансови средства в този американски щат, предаде Франс прес.

Следователи, получили сигнал да проверят незаконни молби за отпускане на помощ за безработица, подадени от калифорнийски затвори, са открили, че десетки хиляди молби са били изготвени от името на затворници, заяви прокурорката на окръг Сакраменто Ан Мари Шубърт, предава БТА. 

Стотици милиони долари, а може дори да се окаже над един милиард долара са били вече платени, каза тя и нарече това най-голямото отклоняване на обществени средства в историята на Калифорния.

Потвърдено е, че 140 милиона долара са били прехвърлени на 20 000 затворници. О тях над 420 000 долара са били платени на около 130 затворници, намиращи се в коридора на смъртта, сред които и серийния убиец Уейн Форд. Скот Питърсън, признат за виновен за убийството на бременната си съпруга, също е получил пари.

Определено затворниците се подиграват с нас, заяви Шубърт.

В много от молбите за отпускане на помощи от фондовете, деблокирани през пандемията, са били използвани истинските имена, адреси и номера на социални осигуровки на затворниците. Измамата е била възможна заради това, че Калифорния за разлика от други щати не е съпоставила списъците на затворниците с тези на хората, поискали помощи за безработица заради загуба на приходи, свързани с коронавирусната карантина.

Новосформирана работна група е направила частична съпоставка на списъците в последните седмици и е установила, че суми са били изплатени на изнасилвачи, на педофили, на трафиканти на хора и на други отявлени престъпници, лежащи в калифорнийските затвори. Някои молби дори били подписани от фалшиви имена, като Джон Доу, което в САЩ е равносилно на "Господин Х", и въпреки това по тях са били отпускани суми.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм определи случилото се като абсолютно неприемливо и обеща всички необходими ресурси за разследването и разрешаването на този проблем.