Турски експерти: Мерки и ваксинация ще пресекат пандемията в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/9256696 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Разнообразни теми, свързани с коронавируса, присъстват на страниците на днешния турски печат, който помества експертни оценки за ваксинацията, съмнения около обявяваните официални данни за разпространението на коронавируса в Турция и дори ефективни народни методи за предпазване и лечение.

Ваксинирането на 60 процента от хората ще спре епидемията, пише турският вестник "Сонсьоз". Това мнение принадлежи на проф. Серхат Юнал от специализирания Научен съвет за борба с COVID-19 към здравното министерство на страната.

Проф. Юнал посочи, че броят на желаещите да се ваксинират с китайската ваксина Синовак превишава осигурените дози. Над 21 хиляди души са обявили желание да бъдат ваксинирани. Проф. Юнал подчерта обаче, че все още става въпрос за изпитания на ваксината в рамките на фаза 3. При тези изпитания двама от доброволците ще бъдат ваксинирани с истинския препарат, а един ще получи плацебо, поясни той.

Както подчерта проф. Юнал, при спазване на мерките и ваксинация на 60 процента от населението на страната, епидемията ще бъде пресечена, предава БТА. 

"Само в Анкара дневните случаи са 4000", твърди в. "Биргюн", поставяйки под съмнение изнасяните от здравното министерство данни за заразените с коронавирус в страната. Вестникът посочва, че според официалната статистика в понеделник 153-ма души, заразени с Ковид-19, са загубили живота си. Междувременно обаче данните на Истанбулската голяма община показват, че само в Истанбул са починали 201 души.

Положението в столицата не е по-различно, пише още "Биргюн". Според анкарския клон на Синдиката на работещите в здравните и социалните служби /SES/ положителните случаи на ден само в Анкара са в порядъка на 4000.

Турция бе критикувана и от СЗО, че не спазва предписанията й за огласяваната статистика във връзка с Ковид-19. Миналия месец здравният министър Фахреттин Коджа призна, че министерството съобщава всекидневно само случаите от тестове на хора с установени симптоми и обеща, че ще започнат да отчитат и резултатите на хора без симптоми.

За ефективността на листата от маслина срещу Ковид-19 пише тази сутрин в. "Йени шафак". Според изданието, което се позовава на наблюденията от редовна консумация на чай от листата на маслинови дървета в три болници в Истанбул и в две частни фирми, извлекът има мощно действие, предпазващо от заразяване и облекчаващо лечението при Ковид-19. Учени признават действието на листата от маслина за унищожаване на микробите, понижаване на температурата и високото кръвно налягане, посочва вестникът. Проф. Гюлендам Тюмен обръща внимание, че употребата на екстракт от маслина е сред мерките, препоръчвани от британското правителство срещу Ковид-19. По нейните думи употребата на чай от листата на маслина три пъти дневно намалява вирулентната активност на Ковид-19.