Карадайъ: Срамът на управляващите е голям и затова бързат да се отърват от идеята за промени в конституцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9256790 www.24chasa.bg
МУСТАФА КАРАДАЙЪ

Видяхме оценката на Венецианската комисия, която беше ясна и категорична, че този проект не става. И с това си обясняваме и така прибързаното внасяне днес за разглеждане - срамът ви е толкова голям, че сега се опитвате набързо да се отървете от темата.

Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите за свикване на Велико народно събрание за промени в конституцията в парламента днес. Както "24 часа" писа точката бе вкарана изненадващо по средата на гласуването на бюджета за 2021 г. 

В началото на тази сесия на 44-ото НС ние от ДПС ясно и категорично заявихме, че няма да се подпишем под внасянето на нова конституция и няма да гласуваме за свикване на ВНС, каквато е и точката, която разглеждаме. Предложеният проект на нова конституция е поредният удар срещу демокрацията и държавността. Първоначалният проект написан на бързо се беше отказал от общочовешките ценности като свобода, мир, равенство, хуманизъм, търпимост и въпреки това след това намериха някакво място в предложения проект. В конституцията правата на личността, нейните достойноство и сигурност трябва да бъдат издигнати във върховен принцип, а не просто ей така порпускани или включвани в някакъв текст, категоричен бе Карадайъ.

Конституцията засяга пряко правата и свободите на всички български граждани. Ето защо всички политически сили трябва да подходят с отговорност. Новата конституция трябва да се приеме като обществен договор в спокойно, нормално и креативно политическо време. Предложената нова конститутция категорично не отговаря на обществените нагласи и очаквания. Когато ГЕРБ говори и предлага нова конституция поне трябва с действията си да докаже, че спазва сега действащата, включително в НС, законодателството, включително и от председателя на НС. Уви, свидетели сме на погазване на конституцията и законите в страната и от предсетаделя на парламента и от ГЕРБ в законодателството. Новата конституция или промени в действащата трябва да отстраняват недостатъци в действащата и да приближат българския конституционен модел към най-добрите международни и европейски образци, настоя Карадайъ.

Видяхме обаче оценката на Венецианската комисия, която беше ясна и категорична, че този проект не става. И с това си обясняваме и така прибързаното внасяне днес за разглеждане - срамът ви е толкова голям, че сега се опитвате набързо да се отървете от темата. Призовавам ви да спазваме действащата коснституция и законите на страната, каза още лидерът на ДПС.