Партията на Цветанов: Венецианската комисия обезсмисли проекта за нова конституция

https://www.24chasa.bg/novini/article/9256826 www.24chasa.bg
ПП "Републиканци за България"

С излизането на официалния доклад на Венецианската комисия относно проекта за нова Конституция стана ясно, че европейските институции възприемат опита за конституционна реформа на управляващото мнозинство като опасен за българската демокрация. Това съобщава на официалния си сайт ПП "Републиканци за България".

"Под заплахата този дебат да протече при пълна изолация на парламентарната и извънпарламентарната опозиция, с участието единствено на вносителите на проекта за нова Конституция, Венецианската комисия постави нови рекорди като в опит да спаси демокрацията в страната от посегателството на ГЕРБ излезе с доклад за внушително кратък срок", пишат от партията на Цветанов.

"Докладът остро критикува имитациите за реформа на съдебната система като за пореден път обръща внимание на факта, че управляващото мнозинство системно опитва да засили ролята и влиянието на фигурата на главния прокурор. Венецианската комисия набляга на факта, че в проекта на ГЕРБ Висшият съдебен съвет и главният прокурор са два от стълбовете на съдебната система, в които целенасочено се засилва ролята на политическата квота. Така съдебната реформа не само, че не намира своето историческо решение, а напротив - тя изглежда все по-далечна и напълно непостижима".

ПП „Републиканци за България“ счита, че към настоящия момент страната не се нуждае от нова Конституция. Конституционните реформи, които трябва да бъдат завършени спешно могат да бъдат направени в рамките на Обикновено народно събрание. Съдебната реформа е свързна с промяна на уредбата за ВСС и Промени в института на главния прокурор, в това число:

- Намаляване на мандата на членовете на ВСС до 3 години;

- Намаляване на парламентарната квота в съдийската колегия на ВСС до 5-ма души, както и избирането им с квалифицирано мнозинство възлизащо на 2/3 от народните представители;

- Кандидатите за председатели на ВКС и ВАС да се предлагат и избират от съдийската колегия на ВСС с квалифицирано мнозинство от 2/3 от членовете на колегията;

- Намаляване на парламентарната квота в колегията на прокурори и следователи на ВСС до 3-ма души, избор с квалифицирано мнозинство от 2/3 от народните представители;

- Кандидати за главен прокурор да се предлагат и избират от колегия на прокурори и следователи на ВСС с квалифицирано мнозинство от 2/3 от членовете на колегията;

- Намаляване на мандата на главния прокурор на 5 години, без право на повторно избиране.

- Възможност за импийчмънт на главния прокурор.

От ПП "Републиканци за България заявяват, че конституционният дебат трябва да бъде проведен при максимално участие на всички страни и при постигането на широк консенсус да се пристъпи към финализирането на конституционните реформи.

"Това няма как да се случи в рамките на настоящия парламент. Липсват му нужната представителност, компетентност и политическа воля. В този момент, единственото решение, което той може да вземе е да не бъдат провеждани избори за ВНС. Всяко друго решение би довело до национална катастрофа".