Почина икономът на папа Бенедикт XVI, от когото тръгна скандалът „Ватилийкс”

https://www.24chasa.bg/novini/article/9256878 www.24chasa.bg

След дълго заболяване в Рим почина 54-годишният Паоло Габриеле, бившият иконом на папа Бенедикт XVI, който през 2012 г. предизвика първия скандал с изтичане на секретни документи от Ватикана. Той стана известен като аферата „Ватилийкс”. Габриеле оставя жена и три деца.

Като личен асистент на папа Бенедикт XVI, Габриеле е имал непрекъснат достъп до стаите му, от които изнесе и копира купища тайни документи, които след това предаде на журналисти. За това престъпление беше впоследствие осъден на три години затвор от Ватиканския трибунал, намалени после на 18 месеца. Папа Бенедикт XVI обаче в крайна сметка го помилва и освободи, за да засвидетелства милосърдие към човека, когото години наред е чувствал като свое семейство, въпреки че доверието му беше измамено. Папата счете, че въпреки това Габриеле не може да продължи да живее във Ватикана. Затова му даде възможността да работи в социален кооператив, свързан с католическата детска болница „Бамбин Джесу”, за да издържа семейството си. През цялото време, и докато беше в затвора, Габриеле продължи да получава заплатата си.

Когато избухна сканадлът „Ватилийкс” и ватиканската жандармерия нахлу в жилището на иконома, бяха открити 82 кашона с над 1000 секретни документи на папата, в това число и такива, на които беше написано, че трябва да се унищожат. Сред тях имаше дори лична кореспонденция и медицински изследвания на папата. Габриеле работеше при папата от 2006 г. Почти веднага след това започнал да изнася документи.

След избухването на скандала и публикуването на книга с тайните документи на журналиста Джанлуиджи Нуци, папа Бенедикт XVI беше наредил разследване, назначавайки като „агенти 007” трима кардинали. Те трябваше да разберат кой точно от вътрешността на Светия престол е „въоръжил” ръката на иконома. Тримата изготвиха подробно досие по случая. Малко след оттеглянето си като папа през 2013 г., за което допринесе и въпросният скандал, Бенедикт XVI връчи кутия с документите на това досие на новоизбрания папа Франциск в папската резиденция в Кастел Гандолфо. Неотдавна папа Франциск спомена каквоце съдържанието на въпросната кутия, поверена му от предшественика му. „Тук вътре има всичко, тук са делата за най-трудните ситуации, до които съм стигнал, работил съм по тази и онази, отдалечил съм тези и тези хора и сега оставям на теб”, казал германският на аржентинския папа.