Депутатите на Марешки няма да гласуват "за" свикване на Велико народно събрание

https://www.24chasa.bg/novini/article/9256944 www.24chasa.bg
Пламен Христов

Депутатите от партията на Веселин Марешки "Воля" няма да гласуват решението да се проведат избори за Велико народно събрание, което пък от своя страна да направи промени в конституцията. Това стана ясно днес от изказване на депутата от "Воля" Пламен Христов.

В момента депутатите в пленарната зала разглеждат предложението, внесено от 127-те депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" за промени в конституцията, с което трябва да се реши да бъдат ли организирани избори за Велико народно събрание, което е единственият орган, който може да прави промени във върховния закон.

"Много политици и кандидат-политически величия пропагандираха и се обявяваха за смяна на модела, на политическата система, за рестарт на системата, че дори и на държавата. Това естествено го предлагаха да стане с промени в конституцията. Последните години това говорене се засили особено много, като дори президента Радев обяви, че има готови предложения за промяна в конституцията, различни видове шоумени и "шоумени", които обяздиха протестите също. Колегите от БСП също нееднократно са се обявявали за промени в конституцията. Интересно е обаче, че когато разни политически говорители, меко казано, им се даде шанс да излязат със своите конструктивни предложения, ако имат такива, това не се случи. И президента не показа готовата си конституция, обяздващите протестите не я показаха и колегите от БСП не дадоха свое предложение и това идва да покаже само едно - че всичкото това говорене е било само за политически цели", коментира Христов.

"Не се състоя дебата, който всички ние очаквахме. Не се повдигна и обществена полемика. Това няма как да него счетем, всички нормално мислещи хора в държавата, като едно лицемерие, в което участват само политици, не участва обществото. За нас от "Воля" прагматичните действия са най-важни, както на нас политиците и на всички претендиращи за промени в конституцията, за това да се стартира една такава процедура. Това обаче не се случи. Ние се надявахме, че в края на краищата ще завалят добри, лоши, конструктивни, популистки и каквито и да било други предложения. Надявахме се, че "Воля" най-накрая ще може да прочете предложения. Не постъпиха никакви от всички вас, които през годините сте говорили за промени в конституцията. Стана ясно, че това е поредната политическа порява на всеки един, употребена в даден момент за всякакви политически цели. Няма как, след като това не е в дневния ред на обществото, в приоритетите на обществото, а се използва само за политическо словоблудство, да участваме в това. Затова ние слагаме точка на този дебат и оттук нататък е редно целята български народ да знае, че разговор за промяна в конституцията, в политическия модел и всички такива инициативи, които минават само през конституцията, не са в приоитетите на обществото и ако обществото го иска, трябва да го покаже по друг начин. И защото то не го показва, ние от "Воля" няма да подкрепим една такава промяна", каза още той.

Предвид, че господин Марешки подписа проекта за конституция и получи съответните концесии на морето, въпросът ми е следният - искате да четете предложение, а преди това направихте ли си труда да порчетете предложенията за промени?, попита червеният депутат Стоян Мирчев.

Много ви е удобно да използвате внушения, които преди всичко са медийни публикации. Аз също подкрепих с подписа си тези предложения. Аз какво получих? Може ли някой от българския народ да излезе и да каже какво получихме всички ние от "Воля"? Това, което ние направихме, бе да ви дадем шанс на некадърното предложение да дадете алтернатива. Имате ли достатъчно капацитет да направите едно разумно предложение, което ние да прочетем и да подкрепим? Кой от българските граждани смята, че Веселин Марешки може да бъде купен с нещо подобно? Това е смехотворно, отвърна обаче Христов.