Валери Симеонов: Да се спре 60/40 за сметка на 80% от оборота

https://www.24chasa.bg/novini/article/9257506 www.24chasa.bg
Валери Симеонов СНИМКА: Архив

Да има регулация на парковете, детските площадки и междублоковите пространства, поиска лидерът на НФСБ

Без подкрепа за идеята парламентът да заседава онлайн

Финансова компенсация от 80% от оборота за миналата година на всички фирми и обекти, които са ощетени от новите ограничения, поиска лидерът на НФСБ Валери Симеонов. На първо място това да бъдат туристическия, ресторантьорския бизнес и магазините в моловете. "Заради тази компенсация трябва да отпадне мярката 60/40 за сметка на компенсация от 80% от оборота при задължение за запазване на работните места", каза Симеонов от кулоарите в парламента.

От НФСБ подкрепят новите мерки, но имат и критики към управляващите. Като ефикасни и прагматични оцени лидерът на НФСБ новите мерки срещу коронавируса. Като добра мярка той посочи това, че не се спират спортните първенства, които са "отдушник за хората", както и това, че не се затварят малките търговски обекти. "Малките магазини могат да организират спазването на противоепидемичните мерки. Остава да бъдат контролирани. Практиката показва, че те в голяма степен са способни да спазват дистанцията и дезинфекцията за разлика от моловете и търговските центрове", каза Симеонов.

Критиката - правителството е закъсняло със затварянето на държавата, смята лидерът на НФСБ. От партията му поискаха затягане на мерките още в началото на ноември. "Децата са най-масовия разпространител. Още преди 2 седмици препоръчахме затварянето на училищата, на големите търговски обекти. Това не беше изпълнено въпреки моите настоявания пред министър-председателя", каза Симеонов. Според него е можело България сега да не заема челни позиции в класациите по смъртност и дори да има обратна тенденция в заболеваемостта, ако бе обявен локдаун по-рано.

Да се наложи регулация на парковете, градините, детски площадки и междублоковите пространства, поискаха от НФСБ, тъй като според тях те са огнища на заразата. "Те са място за детска игра и стават пасивен преносител на заразата. Лично аз имам такива 2 приятелски семейства, които заболяха, само за това, че деца на 3 г. се качват по пързалките и люлките и неволно прехвърлят вируса на бабите и дядовците", разказа Симеонов. Той поиска също и плувните басейни да бъдат затворени като фитнесите. 

За идеята парламентът да работи дистанционно Симеонов не намерил на председателски съвет подкрепа от нито една парламентарна група. "Искрено се моля и всички ние се молим, да не бъдем за пореден път черни пророци", каза той като посочи, че 20% от депутатите от "Обединени патриоти" са заразени, двама са в много тежко състояние, а от "Воля" заболелите са 50%.

"Процентът на заболелите в НС е значително по-голям от процента извън НС, което показва, че бърсането на дръжките и поставянето маски не са достатъчни за ограничаването на епидемията в парламента. Тук сме над 800 човека, които работят в една и съща сграда и сме навряни в доста по-тесни помещения от предишната сграда на парламента", каза Валери Симеонов.