Ердоган и Путин обсъждат и други страни да поддържат мира в Нагорни Карабах

https://www.24chasa.bg/novini/article/9257587 www.24chasa.bg
Ердоган и Путин СНИМКА: Ройтерс

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви днес, че е е обсъдил в телефонен разговор с руския президент Владмир Путин възможността за разширяване на усилията за поддържане на примирието в Нагорни Карабах, като се включат и други страни от региона, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Прекратяването на огъня, подписано на 10 ноември, спря военните действия във и около Нагорни Карабах, международно признат като част от Азербайджан, но населен с етнически арменци, след най-тежките сражения в района от деветдесетте години.

Турция и Русия се договориха да създадат съвместен център в района за мониторинг на примирието, а турският парламент прие закон за изпращане на военни наблюдатели там.

Независимо от 30-годишното закъснение в Карабах започна да се развява флагът на Азербайджан, заяви Ердоган на заседание на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/.

Вчера обсъдих темата /за режима на прекратяване на огъня в Нагорни Карабах/ с господин Путин. Ние - Турция, Азербайджан и Русия - ще осигуряваме мира в региона, каза Ердоган, цитиран от ТАСС.
Но ние имаме шанс да подобрим този процес. Обсъдихме с господин Путин работата по разширване и развитие /на режима на прекратяване на огъня/ и с други страни от региона, добави турският президент.