Байдън обявява завръщането на една Америка, "готова да води света"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9257747 www.24chasa.bg
ДЖО БАЙДЪН

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обяви вчера "завръщането" на една Америка, готова да бъде глобален лидер след годините на управление на Тръмп, като представи избрания от него опитен екип, който ще ръководи дипломация и националната сигурност в бъдещото му правителство.

На голяма сцена в своята крепост в Уилмингтън 78-годишният демократ отдели по няколко думи за всяко от първите шест големи имена, номинирани да го придружават при пристигането му в Белия дом на 20 януари.

Ключовото му послание беше завръщането на мултилатерализма, противоположно на "Америка на първо място" на Доналд Тръмп. Той изрази също "твърда решимост" да се бори срещу промените в климата.

"Това е един екип, който отразява факта, че Америка се завръща, готова да води света", заяви Джо Байдън, придружаван от бъдещата си вицепрезидентка Камала Харис.

Тази първа серия от номинации включва няколко опитни политици, служили по време на мандата на Барак Обама, като Антъни Блинкън, който ще оглави дипломацията.

"Не можем да решим сами проблемите на света", заяви бившият номер две в Държавния департамент на САЩ. "Мултилатерализмът се завръща, дипломацията се завръща", добави бъдещата американска представителка в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

Показвайки ангажимента си да се бори срещу "климатичната криза", една "екзистенциална заплаха", бъдещият 46-и президент на САЩ създаде роля на специален пратеник за Джон Кери. Този бивш първи дипломат беше подписал, от името на САЩ, споразумението за климата, договорено през 2015 година.

Новоизбраният президент е обещал да се върне още в първия ден на мандата си в Парижкото споразумение и да постигне въглеродната неутралност в САЩ до 2050 година.

Заявявайки, че иска да даде по-важно място на жените и малцинствата, бившият вицепрезидент на Барак Обама номинира първия латиноамериканец начело на министерството на вътрешната сигурност, Алехандро Майоркас, както и първата жена, ръководител на разузнавателните служби - Аврил Хейнс.

Демократът предвижда също така, според източник от неговия антураж, да номинира за министър на финансите председателката на централната банка Джанет Йелън.

Като избира тези квалифицирани и с управленски опит личности, Джо Байдън показва завръщане към една по-традиционна политика от тази на предшественика си Доналд Тръмп, пристигнал във Вашингтон с обещанието да скъса с върхушката.

Демократът обаче отхвърли идеята, че със своя екип просто повтаря още един мандат на Обама.

"Изправени сме пред тотално различен свят", заяви той пред Ен Би Си в първото си интервю след изборите. "Президентът Тръмп промени ситуацията. Тя стана Америка на първо място, Америка сама".

След две седмици на безпрецедентно в американската история отричане, в понеделник вечерта действащият президент най-накрая даде зелена светлина на започването на процеса на преход към администрация на Байдън.

Без обаче да признае поражението си на президентските избори от 3 ноември.

Милиардерът републиканец обаче трупа съдебни неуспехи и възмущения в ключовите щати, чиито резултати той оспорваше.

След Мичиган в понеделник, вчера Пенсилвания и Невада също потвърдиха победата на Байдън.

В конкретни измерения, тази "зелена светлина" деблокира средства за екипа на Байдън и му отваря вратите на администрацията на Тръмп, за да се координира по горещите теми, като предстоящата кампания за ваксинация срещу Ковид-19.

По този начин Джо Байдън ще получи най-накрая и достъп до секретна военна информация, може би още в сряда, сподели той с Ен Би Си.

В интервюто си новоизбраният президент заяви, че преходът "вече е започнал". "До момента не е имало недоволство. И не очаквам да има", добави той.

Опитният политик затвърди образа си на обединител: "Искам тази държава да бъде единна".

Той напомни, че ще се опита още през първите си 100 дни да прокара реформа на имиграционните закони, за да се легализира ситуацията на около 11 милиона лица без документи, живеещи в САЩ. Трудна задача, ако през януари Конгресът остане разделен между демократи и републиканци.

Представители на администрацията на Тръмп в Пентагона, Държавния департамент и министерството на здравеопазването обявиха вчера, че ще сътрудничат. Но някои от тях отправиха и хапливи забележки.

"Повече мултилатерализъм, само за да могат да прекарват време с приятелите си на вечери с коктейли? Това не е в най-добрия интерес на САЩ", заяви ръководителят на американската дипломация Майк Помпейо, заявявайки, че администрацията на Тръмп се е опитала да постигне "реални резултати".

Изглеждайки все по-изолиран в опитите си да отрича поражението, Доналд Тръмп не каза вчера и дума за изборите по време на двете си публични прояви.

45-ият президент на САЩ приветства новия рекорд на Нюйоркската борса и постигнатия напредък към създаването на ваксина срещу Ковид-19.

И той повтори, както в градините на Белия дом, така и в Туитър, своя ключов лозунг: "Америка на първо място!" /БТА/