Швейцария слага квота за миграцията от Великобритания след Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/9258442 www.24chasa.bg
Швейцарското правителство уточни, че до 2100 британски граждани ще получат разрешение за постоянно пребиваване, а до 1400 - за временно. Снимка Архив

Швейцарското правителство съобщи, че догодина, когато изтича преходният период между Великобритания и ЕС след Брекзит, ще бъде разрешено на до 3500 мигранти от Обединеното кралство да живеят и работят в Швейцария, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Швейцарското правителство уточни, че до 2100 британски граждани ще получат разрешение за постоянно пребиваване, а до 1400 - за временно. Вторият вид разрешителни ще важат една година. Мярката обаче не засяга британците в Швейцария, които живеят там в заварено положение.

Тези разрешителни ще бъдат разпределени между 26-те швейцарски кантона и ще бъдат издавани на тримесечни партиди, което означава, че повечето региони ще могат да издават най-много по няколко десетки на месец.

Правителството заяви, че мярката е необходима, за да "се осигури нужната гъвкавост на швейцарската икономика".

То посочи, че квотата с разрешителните за пребиваване, запазена за британските мигранти, може да бъде включена от 2022 г. в общата квота от 8500 разрешителни за граждани на трети страни, освен ако дотогава не бъде сключено двустранно споразумение с Лондон за уреждане на въпроса.

Британското излизане от ЕС означава, че гражданите на Обединеното кралство повече няма да влизат в обхвата на спогодбите за свободно движение, сключени между 27-членната Общност и Швейцария.