Норвегия запазва противоепидемичните мерки до средата на декември

https://www.24chasa.bg/novini/article/9258559 www.24chasa.bg
Норвегия запазва противоепидемичните мерки до средата на декември СНИМКА: Ройтерс

Норвегия трябва да запази въведените неотдавна нови противоепидемични мерки и ще се нуждае от още поне три седмици, за да провери дали те могат да бъдат премахнати, съобщи премиерът Ерна Сулберг, цитирана от Ройтерс.

"Има светлина в края на тунела. Трябва да се държим", каза тя на пресконференция и добави, че властите може да предложат ваксини на уязвимите групи в началото на следващата година, ако до края на настоящата европейските здравни власти одобрят такива, предава БТА.

Норвегия не членува в ЕС, но тя ще получи достъп до закупените от Евросъюза ваксини благодарение на Швеция, която членува в Общността и която ще купи по-голямо количество, отколкото й е нужно, за да продаде от него на съседката си.

Към вчерашния ден заболеваемостта за 14-дневен период в Норвегия беше 105,9 на 100 000 жители, което я нарежда на четвърто място сред страните с най-ниска заболеваемост в Европа, а пред нея са само Финландия, Исландия и Ирландия, показват данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

В Норвегия обаче има разлики между отделните региони, поради което властите са обезпокоени от положението в Осло и други големи градове.

На 6 ноември столицата затвори кината, театрите, фитнес залите и басейните, а баровете и ресторантите повече нямат право да сервират алкохол, което накара много от тях напълно да затворят.

През последните две седмици броят на новите случаи на заразяване в Осло остава устойчив.

В национален план репродуктивният коефициент на вируса падна до 1 след 5 ноември, след като между 26 октомври и тази дата той беше 1,4.

Сулберг заяви, че макар и да има някои положителни признаци, не сега е времето да се премахват рестрикциите, които включват носене на маски, ограничаване на събиранията на обществени места до 20 души и карантиниране на пристигащите от чужбина.