Австрия тества масово гражданите си през декември

https://www.24chasa.bg/novini/article/9258693 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Австрия възнамерява да започне от другия месец масово тестване на населението с надеждата да избегне по този начин по-нататъшни затваряния на страната, предаде Асошиейтед прес.

Днес канцлерът Себастиан Курц съобщи, че най-западните австрийски провинции Форарлберг и Тирол ще започнат масово тестване в първия уикенд на декември и ще тръгнат от групи като полицаи и учители, които често са в контакт с други хора. Правителството обсъжда дати и с другите провинции, предава БТА.

Сегашната национална карантина в Австрия е планирано да продължи до 6 декември. "Трябва да използваме всяка възможност, за да избегнем по-нататъшни локдауни или поне да съкратим срока им", каза Курц.

Италианската провинция Южен Тирол, която граничи с Австрия, вече предприе масово тестване, следвайки примера на Словакия, която реши да тества за един уикенд този месец близо две трети от населението си, за да забави разпространението на заразата и да избегне повторно затваряне.

Курц заяви, че макар да се очаква през януари да има ваксина, "това не означава, че през януари всичко ще приключи". "Все още ни предстоят трудни месеци", каза той.