Испания обмисля да ограничи събиранията за коледните празници до 6 души

https://www.24chasa.bg/novini/article/9258976 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Испанският премиер Педро Санчес заяви днес, че правителството му обмисля ограничаване на събиранията за коледните празници до шестима души в опит да се ограничи разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

"Това не е число, което сме си го измислили", каза Санчес на пресконференция с италианския си колега Джузепе Конте в Майорка. "Това е брой, който здравните професионалисти и учени ни уверяват, че е достатъчно строг и рестриктивен, за да предотврати поредно увеличение на инфекциите", добави испанският премиер, предава БТА.

Рестрикциите ще бъдат обсъдени с местните власти, което значи, че все още могат да бъдат направени известни промени.

Някои ръководители на местните здравни власти, включително в Каталуния и Мадрид, подкрепят не толкова строгото ограничение от 10 души за празничните събирания.

Макар в Испания темповете на разпространение на инфекциите да се забавиха през изминалия месец, по общ брой на заразените (почти 1,6 милиона души) страната е на второ място в Западна Европа след Франция.

Броят на починалите от КОВИД-19 се увеличи вчера в Испания с още 537 до общо 43 668 души, което е най-високият денонощен ръст на смъртните случаи по време на втората вълна на пандемията.