"168 часа": От сърце ли угасна спасителят на сърца проф. Чирков?

https://www.24chasa.bg/novini/article/9259333 www.24chasa.bg

Не пиел, не пушел, разхождал се постоянно, купил си дори велоергометър, преглеждал пациенти дни преди смъртта си

Проф. Камбуров: Гласът на Чирков сякаш не беше неговият, когато се чухме предната вечер

Венцислав Димитров: Избави ме от състояние, в което 85% от хората си отиват

Синът на първия опериран у нас: 12 часа е интервенцията на баща ми, който живя още 16 г.

Починалият внезапно проф. Александър Чирков нямал здравословни проблеми, не пиел алкохол и не пушел цигари, всеки ден се разхождал, водел изключително целесъобразен начин на живот. Спортувал, а наскоро си купил велоергометър, за да тренира вкъщи.

Въпреки навършените 82 години до последно работел, даже 5 дни преди да издъхне преглеждал пациенти в Пловдив.

Затова и кончината му шокира всички. Все още няма официални резултати за причините за смъртта му, но специалисти не изключват да е получил инсулт или сърдечен удар.

Единственото, от което се оплаквал пред своя дългогодишен приятел проф. Димитър Камбуров от Варна, е, че го боли гърбът.

Но това често се случва при хирурзите, затова не го смятал за нещо сериозно, обяснява специалистът. Чирков и друг път е имал тези проблеми, даже ходил на физиотерапия и на калолечение.

“Вечерта преди да почине, говорихме в 20,30 часа. Направи ми впечатление, че като че ли гласът му беше променен. Каза ми:

“Много ме боли гърбът,

но не се тревожи, ще се оправя. Здравето е най-важното”, заявил Александър Чирков по телефона. Двамата с кардиохирурга се познават от млади години, служили са заедно в казармата, а после са подновили приятелството си през 1975 г. на един конгрес в Тимишоара.

Оттогава се чували постоянно. “Беше спортист. Всеки ден ми се обаждаше още докато беше в Германия и ми казваше колко километра е извървял. Не спираше да се движи и да се среща с хора. Смъртта му беше съвсем неочаквана. Когато миналата година почина втората му съпруга, не се затвори - добави проф. Камбуров. - В последно време прекарваше дните си във Варна. Разхождаше се по улиците и в Морската градина. Хората го спираха, разговаряха с него - нещо, което много му липсваше в Германия. Особено след като изгуби втората си жена миналата година. Намираше утеха, когато му искаха съвети.”

Проф. Чирков е спасил живота на много хора. Някои от които дори не са страдали от сърце, а имали съвсем други проблеми.

“Благодарение на него продължих да живея. Два пъти ме е оперирал. Първият път беше през 2001 г. - разказа бившият депутат Венцислав Димитров. - Отидох в болницата, един куп лекари се чудеха какво да правят. Той ми каза:

“Няма как, ще дойдеш да те оперирам”

Проф. Чирков заедно с момчето от Кърджали, на което прави първата сърдечна трансплантация в ЕС и СССР.
Проф. Чирков заедно с момчето от Кърджали, на което прави първата сърдечна трансплантация в ЕС и СССР.

Отстрани ми половината панкреас, въпреки че това не му е специалност. И ми обясни, че ако се бяхме забавили още някой и друг ден, щях да си отида. От проф. Камбуров от Варна по-късно разбрах, че 85% от случаите като моя са летални. Така че за проф. Чирков мога да кажа само най-хубави думи. Няма друг такъв човек!”

И други, които са лекувани от сърдечния хирург, са категорични, че на него дължат живота си, след като той се връща окончателно в България в средата на 80-те години. "168 часа" се свърза със сина на първия пациент, опериран от светилото в медицината. Интервенцията е била изключително тежка и продължила 12 часа, разказа пред "168 часа" Методи Христов.

Какво още сподели той, как професорът се бори за болница "Света Екатерина" и какво говорел през 1981 г. на студентите си, четете ТУК.