Англия намалява карантината за българи след тест от 65 до 120 лири

https://www.24chasa.bg/novini/article/9259469 www.24chasa.bg
Студенти в Нюкасъл си правят антигенен тест. СНИМКА: РОЙТЕРС

От 15 декември Англия ще намали карантината за пристигащи от рискови страни, сред които и България, от 14 на 5 дни, ако те се съгласят да се подложат на платен тест за коронавирус. Той ще се прави в края на 5-дневния престой в посочени от правителството лаборатории. Ако тестът е положителен обаче, ще трябва да изтърпят цялата карантина.

Туристическият бранш и авиокомпаниите от месеци настояват за подобна промяна, за да се възстановят международните пътувания. Те предлагаха да се правят бързи тестове на самите летища, но британските власти не се съгласиха, тъй като проверката с тях е доста неточна.

Затова те ще публикуват списък на лаборатории, в които ще се тестват пристигналите. Очаква се цената да е между 65 и 120 паунда, а резултатите да са готови от 24 до 48 часа. Това означава 4-членно семейство да плати 480 паунда, което е повече от едноседмичен пакет за ски ваканция в България за човек с включен полет.

Студентите в английски университети, които искат да пътуват при семействата си за Коледа, ще бъдат подложени на две проверки за коронавирус в началото на декември през три дни с бързи тестове. Ако и двата резултата са отрицателни, ще трябва да напуснат кампуса до 24 часа след втория тест. Тестването ще е доброволно и не всички университети са се съгласили да го приложат. Целта му е да се намали рискът от разпространяване на заразата, както се случи в началото на учебната година. Получилите положителен тест ще трябва да останат в 10-дневна карантина, преди да пътуват.

Междувременно премиерът Борис Джонсън обяви, че националната блокада ще бъде заменена на 2 декември със система за регионални ограничения в зависимост от степента на заразяване и спортните центрове и магазините за дрехи и обувки ще бъдат отворени. До три домакинства ще могат да се съберат на закрито между 23 и 27 декември за коледните празници, но не и да отидат заедно на ресторант. Водещи британски учени предупредиха, че това ще увеличи предаването на заразата, и призоваха хората да отложат виждането с роднините си за Великден.