Древен тукан имал заешки зъби (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9259501 www.24chasa.bg

Фосил на тукан със заешки зъби илюстрира разнообразието сред птиците, живели с динозаврите преди 68 милиона години, съобщи АФП.

Деликатният череп на птицата Falcatakely forsterae е дълъг само 9 см. Открит е случайно след сканиране на депо с фосили.

Човките на птиците от мезозоя не са се отличавали особено, каза авторът на изследването Патрик О'Конър от университета на Охайо. Falcatakely forsteraes обаче е различен, защото неговата прилича не само на тукана, но и толкова дълга и голяма през мезозоя няма известна.

Изследването на черепа разкрива и други изненади, пояснява БТА. Въпреки приликата със съвременния тукан, скелетът му прилича на динозаврите тероподи, като велосираптор.

Фосилът е открит през 2010 г. в Мадагаскар, но той заинтригува специалистите чак след седем години. Изследването се усложнява от това, че човката и черепът са твърде крехки, за да бъдат отделени от скалата. Проблемът е решен с виртуални разрези на костите, с които е получен цифров модел. Така се появява невероятното животно. Човката му не само е с неочаквана форма, но има и поне един зъб, а вероятно и повече.

Нито една от 200-та известни птици от този период няма череп като на Falcatakely.