Близки на пациент научават къде е болен едва след смъртта му

https://www.24chasa.bg/novini/article/9259657 www.24chasa.bg
Линейка Снимка Архив

Часове наред близките на пациент не могат да открият в коя столична болница е настанен, а когато най-накрая разбират, се оказва, че той вече е починал, предаде БНТ.

Това не е първият и последният случай. "24 часа" писа по-рано и за други случаи: 

Пациент почина след размотаване из болници в Пловдив 

Млад мъж с коронавирус почина след часове лутане по болници в Бургас

Шефът на "Св. Георги" за двамата починали: Не мога да говоря за вина, докато не се докаже (видео)

В нощта на 12-ти срещу 13-ти ноември 69-годишният Стефчо Стойков не се чувства добре - има проблеми с дишането и сърцето. В 3:30 ч семейството позвънило на 112, линейка обаче не дошла.

Ива Стойкова - дъщеря казва, че в 6:30 ч на същата сутрин са се чули за последно в този живот. "Баща ми каза, че той разчита и вярва на линейката, на спешните медици и ще си изчака".

Линейка идва близо 12 часа след първоначалното повикване.

"Вземат го и не могат да кажат къде ще бъде настанен".

"При позвъняване на 112 те отказват да дадат такава информация. Отидохме в Спешна помощ, за да изискаме оттам някаква следа къде е баща ми. Те казаха, че за да получим такава информация трябва да подадем писмена молба, това се случва в късния следобед в петък. Предстоят събота и неделя, вероятно такава информация можехме да получим едва следващата седмица".

Чрез познати и след часове семейството разбира в коя болница е настанен . Минути след това става ясно, че Стефчо Стойков е починал.

От Окръжна болница обясниха, че са направили всичко по силите си да спасят Стойков. Потърсили са семейството, когато мъжът е починал.

От пресцентъра на телефон 112 заявиха, че те само подават сигнала към Спешна помощ и нямат задължение да уведомяват близките къде е настанен пациентът.

Назначена е проверка, която да установи защо линейката е закъсняла и защо близките разбират в коя болница е Стойков едва след смъртта му.