Медиите без сензации и насаждане на страх в пандемията, призовава СЕМ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9261625 www.24chasa.bg
СЕМ по време на заседание

Медиите да се въздържат от сензации и насаждане на страх и да внимават при споменаването на лекарствени продукти при отразяване на пандемията от COVID-19 - за това апелира Съветът за електронни медии в публично разпространен призив.

Ето текста на призива на СЕМ:

Във връзка с развитието на епидемичната ситуация у нас и по света Съветът за електронни медии отново призовава доставчиците на медийни услуги към спазване на високи професионални стандарти и етични норми при отразяване на пандемията от COVID-19. Особено по отношение на личната неприкосновеност на гражданите и тяхното здравословно състояние.

Съветът апелира към отговорно информиране на аудиторията, като се държи сметка и на съответното психологическо въздействие на разпространяваната информация върху човешкото здраве. СЕМ очаква медиите да се въздържат от сензационност, от насаждане на страх или паника по отношение на пандемията. С особена загриженост регулаторът обръща внимание върху споменаването на лекарствени продукти в аудио- и аудио-визуалното съдържание, което би предизвикало масово презапасяване или вредно потребление на медикаменти, без да е упражнен лекарски надзор и персонално предписание.

СЕМ подчертава положителния обществен отзвук, който медиите получават при отразяване на добрите примери от живота и проявите на човешка добродетел - солидарност, милосърдие, съпричастност, пред самоцелното фокусиране върху смъртта, нещастието и страданието.

Уважаеми колеги,

Пазете себе си здрави, пазете вашите близки, запазете здрава и вашата аудитория.