Извънредно положение в сръбския град Нови Сад заради COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9261711 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Във втория по големина град в Сърбия Нови Сад е обявен режим на извънредно положение заради активното разпространение на коронавируса, предаде ТАСС.

Решението е взето днес на заседание на градския кризисен щаб. Въвеждането на режим на извънредно положение дава на градските власти инструменти за прилагане на оперативни мерки за защита на живота на гражданите, съобщи кметството на града, предава БТА.

Вчера в Сърбия бе регистриран рекордно висок брой нови случаи на заразени с коронавирус за денонощие - 7579. По оценка на медици реалният брой на заразените в страната може да е дори 10 пъти по-голям.

Заради нарастването на случаите от 24 ноември правителството ограничи работата на всички развлекателни заведения, търговски центрове и магазини до 18.00 часа. Учениците от средните училища преминаха на дистанционно обучение, а зимната ваканция на учениците бе удължена на 30 дни. Премиерът Ана Бърнабич съобщи, че правителството е разглеждало възможността за въвеждане на вечерен час, но се е отказало от тази крайна мярка.

По-рано властите ограничиха до максимум пет броя на хората, на които е разрешено да се събират в закрити помещения или на открито.