ГЕРБ дарява апарати за кръвна плазма на Стара Загора и Плевен

https://www.24chasa.bg/novini/article/9261734 www.24chasa.bg
Председателката на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова прие двата апарата. СНИМКИ: ГЕРБ

Два апарата за извличане на кръвна плазма даряват от ГЕРБ - един на Центъра по трансфузионна хематология в Стара Загора и един за центъра в Плевен.

"Машините са изработени от лицензирана германска фирма, посочена от българските здравни власти. Закупихме ги със 173 хил. лв. от партийната субсидия на ГЕРБ по предложение на председателя на партията Бойко Борисов", каза председателката на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Тя заедно с административния секретар на партията Цветомир Паунов и областния координатор на ГЕРБ-София Тодор Кръстев приеха апаратите.

„Апаратите са най-ново поколение. Препоръчани са от медицински експерти. Осигурените от ГЕРБ консумативи за апаратите дават възможност от 180 донора да се извлече реконвалесцентна плазма, която от своя страна позволява на 540 пациенти да получат терапевтична доза. За щастие в цяла България има много желаещи да дарят кръвна плазма. Осигурявайки по един апарат и в центровете в Плевен и Стара Загора, се надяваме да постигнем по-голямо покритие в страната. Така всеки желаещ ще може да дари. Знаете, че кръвната плазма може да е животоспасяваща“, добави д-р Дариткова.

За сега кръвна плазма може да се извлича в София и Варна. Дарители могат да стават преболедували коронавируса, а последният им отрицателен тест трябва да е поне месец преди даряването. От началото на пандемията десетки членове и депутати от ГЕРБ се включиха като доброволци в болници и помогнаха на служителите на РЗИ из цялата страна, напомни Цветомир Паунов.