ЕП осъжда усилията на някои държави от ЕС за отслабване на разделението на властите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9261777 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Европейският парламент прие днес доклад, в който осъжда усилията на някои държави в ЕС за отслабване на разделението на властите. Документът бе гласуван с 330 гласа "за", 289 "против" и 65 въздържали се, се посочва в съобщение на ЕП.

Докладът за 2018-2019 г. оценява състоянието на основните права в ЕС. Евродепутатите категорично осъждат усилията на някои държави за отслабване на разделението на властите и независимостта на съдебната система, и отбелязват отново спешната необходимост от механизъм за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. Те отбелязват нападенията срещу свободата, независимостта и плурализма на медиите, като подчертават демократичната роля на журналистите и изобличителите, предаде БТА.

Евродепутатите призовават държавите да се въздържат от приемане на закони, които ограничават свободата на събранията, и да прекратят несъразмерната сила, използвана от правоприлагащите служби.

Уязвимите (жените, хората с увреждания и възрастните, децата, мигрантите, ромите и ЛГБТИ+) са несъразмерно засегнати от съкращенията на правителствените разходи, заявяват евродепутатите и призовават за политики, които отчитат човешките, икономическите и социалните права. Докладът осъжда "организираните враждебни" действия срещу равенството на половете и правата на жените, като отбелязва правото на достъп до съвременни противозачатъчни средства и безопасни и законни аборти.

Категорично се осъжда тревожно високият дял на убийствата на жени в ЕС и сегрегацията на жените от ромски произход в здравните заведения за бременност и майчинство. Евродепутатите призовават за незабавна забрана на тези дискриминационни действия, както и за средства за правна защита за жертвите на принудителна стерилизация.

ЕП изразява дълбока загриженост от съобщенията, че търсещите убежище са подложени на насилствено отблъскване, както и за обстановката в миграционните лагери. Заплахите, задържането и наказателните производства срещу хуманитарни организации и служители трябва да бъдат прекратени, заявяват евродепутатите. Трябва също да бъдат създадени хуманитарни коридори и хуманитарни визови програми на ЕС, добавят те.

В доклада се посочва, че изказванията, подбуждащи към омраза, и различните видове расизъм, се превръщат в обичайно действие не само от екстремисти, но и от определени правителствени представители или политически водачи. ЕП призовава за ефективна забрана на неофашистките и неонацистките групи, и осъжда всички нападения срещу християни.

Евродепутатите подчертават връзката между организираната престъпност, корупцията и свободата на изразяване, центровете за задържане, достъпа до социални права и трафика на хора; изразяват загриженост за свиващото се пространство на гражданското общество; предупреждават за опасностите, свързани със законите за борба с тероризма; осъждат злоупотребата със законодателство с цел потушаване на основателни разногласия; подчертават опасностите, свързани с използването на изкуствен интелект и обработването на данни за насочване на поведението; призовават за общи изисквания в ЕС за условията в затворите съобразно международното право.