Показателите при епидемията от коронавируса във Франция се подобряват

https://www.24chasa.bg/novini/article/9262070 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Показателите при епидемията от Ковид-19 във Франция се подобряват на всички нива, но би било твърде рано да се говори за отмяна на карантината, съобщиха представителите на правителството, а премиерът Жан Кастекс препоръча предпазливост по време на коледните празници, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Нещата се подобряват, и то на всички нива", отчете министърът на здравеопазването Оливие Веран. Той заяви, че броят на новозаразените постоянно спада, като всяка седмица има около 30 процента по-малко положителни проби в сравнение с предишната, предаде БТА. 

С това темпо "можем да достигнем заложената цел от 5000 новозаразени на ден до втората седмица или края на втората седмица на декември", прогнозира френският здравен министър.

Премиерът Жан Кастекс заяви, че степента на заразяване е една от най-ниските в Европа - 0,65 на национално ниво, колкото е била в края на тримесечната карантина през пролетта, но добави, че гражданите не трябва да губят бдителност в периода на празниците.

"Усилията ви дават резултат. Натискът от епидемията отслабва, и то повече във Франция, отколкото в други европейски страни", каза Кастекс.

Според здравните власти по данни от снощи броят на приетите в болница пациенти с Ковид-19 е спаднал под 30 000 (29 944), в това число 4136 в реанимация спрямо над 4900 в началото на миналата седмица.

Веран предупреди, че втората вълна от епидемията не е завършила и потвърди, че кампанията по ваксиниране във Франция би трябвало да започне между края на декември и началото на януари.

Високопоставен правителствен съветник каза, че масовите ваксинации ще са необходими, за да може Франция да се върне към по-нормален живот през есента на 2021 г. - нещо, което може да се окаже трудно в страна, където има силен скептицизъм към ваксините, отбелязва Ройтерс.

От събота във Франция започват отново да отварят някои търговски обекти, които бяха затворени преди месец - магазини за играчки, книжарници и фризьорски салони.

Музеите, театрите и киносалоните ще отворят от средата на декември, но ще работят само до 21 ч.

Баровете, ресторантите и спортните зали остават затворени поне до 20 януари.

Кастекс призова французите да ограничат броя на хората на празничната трапеза и твърде многолюдните събирания по време на празниците, за да се избегне нов пик на епидемията.