На 56 г. от коронавирус почина световноизвестният тенор Камен Чанев (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9262095 www.24chasa.bg
Камен Чанев.

Световноизвестният тенор Камен Чанев издъхна от коронавирус в старозагорската болница. Шокиращата новина се разнесе мълниеносно сред музикантите и солистите на пловдивската опера, където Чанев беше чест гост.

"Не помогна нито преливането на кръвна плазма, нито лечението", смазани са близките му. Той постъпи в болница преди седмица, а съпругата му - сопраното Таня Иванова, отправи призив за даряване на плазма.

Според музиканти Чанев и още няколко изпълнители са се заразили масово на премиерата на "Отело" в Стара Загора. Съпругата му Таня Иванова също е с коронавирус, но го кара по-леко.

Колеги и приятели на големия тенор казват, че Камен е бил здрав човек. Плувал е редовно и се гмуркал.

"Загубата е огромна за музиката", изтъкват оперни певци. Чанев е солист на Виенската опера, на Римската и Вашингтонската.

Завършил е Държавната музикална академия в София. Специализирал е в Римската академия за изкуство и култура при Борис Христов. Работил е с Александрина Милчева, Гена Димитрова, Леоне Маджера (пианиста на Лучано Павароти).

През 1992 г. започва работа в Софийската опера. След пет сезона се мести в Прага, където пее две години, преди да премине на свободна практика. Живее във Виена и се изявява на престижни сцени като Щаатсопер (Виена), Дойче опер (Берлин), "Лицео" (Барселона), Ла Фениче (Венеция) и др.