Бранко Цървенковски скочи срещу Заев

https://www.24chasa.bg/novini/article/9262110 www.24chasa.bg
Бранко Цървенковски. СНИМКА: ПЛЮСИНФО

Цървенковски замрази членството си в партията

Бившият президент на Р Македония и основател и дългогодишен председател на СДСМ, Бранкo Цървенковски реши да замрази своето членство в управляващата партия.

Той направи изявление по повод интервюто на премиера Зоран Заев, в което той смекчи тона към България и даде да се разбере, че може да се намери компромис.

Цървенковски определи изказването на Заев като скандално и смята, че становищата и тезите "ще предизвикат тежки и дългосрочни последици за македонски народ и македонската държава", нанесли са "огромна и непоправима вреда".

"Думите на Заев не са тези на цялото правителство, нито на цялото държавно ръководство.  Зоран Заев е председател на СДСМ и наша е задачата да намалим вредата колкото е възможно повече. Ако няма  никаква реакция, думите на Заев ще станат становище, застъпени от целия СДСМ, а бъдете убедени, че това ще има катастрофални последици за партията и което е по-лошо - за държавата.", допълва Цървенковски.

Той поощрява реакциите на отделни видни членове в медиите и социалните мрежи, но те не били достатъчни.

Бившият президент настоява да се свика Централното ръководство на СДСМ на заседание, да се препотвърдят становищата на СДСМ за македонския национален идентитет, македонския език, македонската история, характера на антифашистката борба и АСНОМ.

"Уважаеми съпартийци, до провеждането на такова заседание, аз  Бранко Цървенковски, основател и дългогодишен председател на СДСМ го замразявам своето членство в СДСМ", завършва обръщението.