Лавров е обезпокоен от ситуацията в Беларус

https://www.24chasa.bg/novini/article/9262443 www.24chasa.bg
Сергей Лавров СНИМКА: Ройтерс

Руският министър на външните работи Сергей Лавров, който е на посещение в Минск, изрази днес безпокойство във връзка с политическата ситуация в Беларус, предаде ДПА.

В беларуската столица всеки уикенд има масови демонстрации, откакто президентските избори преди близо четири месеца бяха спечелени от дългогодишния президент Александър Лукашенко. Беларуската опозиция не призна изборните резултати, които според нея са нагласени, предава БТА. 

"Обезпокоени сме от политическата ситуация в Беларус и се надяваме, че тя скоро най-сетне ще се нормализира", заяви руският външен министър на пресконференция след разговори с беларуския си колега Владимир Макей.

Лавров освен това разкритикува и западната намеса в Беларус, допълва Франс прес.

"Мъдрият беларуски народ е способен да разбере сам какво трябва да направи, без да му подсказват отвън или да му правят настойчиви предложения за посредничество, което той не е поискал", заяви Лавров.

Преди срещата с беларуския си колега Лавров имаше среща и със самия беларуски президент Лукашенко, отбелязва Франс прес. На срещата си с Лавров Лукашенко каза, че е съгласен Беларус и Русия да засилят своите връзки.

След разговорите с беларуския президент и беларуския външен министър Лавров каза, че се надява на политически реформи в Беларус и изрази подкрепата на Русия за инициативата на беларуския президент за модернизиране на беларуската политическа система.

Русия е най-близкият съюзник на Беларус и през последните години цели засилване на сътрудничеството и интеграцията между двете страни на основата на подписания още през 90-те години на миналия век договор за съюзна държава.

Европейският съюз отказа да признае изборната победа на беларуския президент, като заяви, че изборите, произведени на 9 август, не са били нито свободни, нито честни. В тази връзка Лавров каза днес, че западните сили допринасят за разпалването на конфронтация в Беларус.

От началото на протестното движение в Беларус хиляди хора бяха арестувани, най-малко четирима починаха, а десетки други съобщиха за мъчения и за друго насилие, на което са станали обект по време на задържането си, припомня Франс прес.

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска, която живее в изгнание в Литва след президентските избори, на които се беше кандидатирала, тази есен пътува из други страни, за да получи тяхната подкрепа, най-вече тази на Берлин и Париж. Това обаче беше възприето от Москва като намеса и Русия смята, че опозиционерката не е човекът, който трябва да бъде смятан за легитимен събеседник в разговорите за ситуацията в Беларус.

Днес Тихановска заяви в приложението Телеграм, че всички споразумения на "режима" на Лукашенко с Кремъл не са легитимни и "ще бъдат анулирани от новото правителство, тъй като президентът е изгубил подкрепата на народа".

Освен протестите на опозицията срещу преизбирането на Лукашенко, тази седмица по улиците на Миск излязоха да протестират и лекари. Те изразиха подкрепата си за техния колега Артьом Сорокин, който сподели резултатите от теста за наличието на алкохол в кръвта на Роман Бондаренко, 31-годишния активист, починал през ноември в резултат на мозъчни травми след арест в полицията. Властите твърдят, че той е бил пиян.

Срещу Сорокин има разследване и той е обвиняван, че е разкрил лекарска тайна. Независимата журналистка Катерина Борисевич, която е написала статия, в която съобщава същите резултати от тестовете на Бондаренко, беше също задържана подобно на Сорокин.