Газът може да поевтинее и с 3% от началото на декември

https://www.24chasa.bg/novini/article/9262692 www.24chasa.bg
ИВАН ИВАНОВ

Газът може да поевтинее от 1 декември с 3, а не с 2,4%, колкото е предложено сега. Това коментира председателят на КЕВР Иван Иванов по време на онлайн открито заседания за цената за последния месец на годината.

Предложението на “Булгаргаз” е газът да струва 27,54 лв. за мвтч, но компанията в първия ден на декември ще внесе актуализирана оферта с цените от газовите хъбове от последните дни. Прогнозата на председателя на КЕВР е, че ще има още малко поевтиняване.

Всъщност от три месеца насам трендът беше поскъпване - 16% през септември, 10 на сто- през октомври, и 14,12% през ноември. Това е първото поевтиняване на природния газ от тримесечие насам, а прогнозата на газовата компания за януари беше за още по-ниска цена - със 7,28 на сто.

Изпълнителният директор на “Булгаргаз” Николай Павлов заяви, че докладът отразява обективно информацията, свързана с образуването на цената на природния газ от 1 декември, и дружеството го приема изцяло. Той потвърди ангажимента да представи в КЕВР информация до 30.11.2020 г. за пазарните индекси на европейските газови хъбове и за средномесечния обменен курс на евро в щатски долари за ноември. Данните ще бъдат внесени на 1 декември, за да може КЕВР да се произнесе за цената.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че не се предвижда промяна на цената на парното. Спорове между газовата компания и топлофикациите не могат да доведат до това. В цената на парното от юли са калкулирани бъдещи колебания в цените на природния газ, смята той.

Коментарът на Иванов беше по повод на писмото на “Булгаргаз” до столичната топлофикация, в което газовата компания иска да ѝ бъдат платени дългове от 149 млн. лв., и то до дни, в противен случай ще си търси правата по съдебен път.