Прокуратурата във Варшава разследва протестите срещу абортите в Полша

https://www.24chasa.bg/novini/article/9262774 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Прокуратурата във Варшава започна разследване на избухналите напоследък протести за абортите в Полша, което ще се съсредоточи върху това дали демонстрациите обиждат католиците и дали представляват заплаха за общественото здраве, предаде ДПА.

От края на октомври в Полша се провеждат улични протести срещу решението на Конституционния съд, според което абортите, извършвани заради вродени увреждания, са незаконни съгласно конституцията. Постановлението още не е обнародвано.

Напоследък демонстрациите отслабват и стават по-редки, въпреки че в началото в тях участваха десетки хиляди хора в различни полски градове, предаде БТА.

Част от недоволството на протестиращите беше насочено към Католическата църква, която по традиция е против абортите.

В началните етапи на протестите имаше случаи на нарушаване на църковни служби или изписване на лозунги с боя върху църковни сгради.

Сега прокуратурата във Варшава ще разследва дали протестиращите са обидили католиците и дали главният организатор на демонстрациите открито е оправдавал незаконни действия, каза говорителка на прокуратурата.

Ще се разследва също така дали протестите са застрашили общественото здраве със своето провеждане в условията на пандемия.

Разследването е започнато по жалби, включително на организации за защита на живота.

Правосъдният министър и главен прокурор на Полша Збигнев Жобро нееднократно е отправял критики към организаторите на протестите.