Провинция Берлин няма да разхлабва мерките заради COVID-19 по Коледа

https://www.24chasa.bg/novini/article/9262960 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Силно засегнат от коронавируса район в Германия ще започне масово тестване на деца

Германската провинция Берлин реши да не последва примера на останалата част на Германия и да не облекчава ограниченията заради коронавируса по празниците, съобщиха източници в Сената на германската столица, цитирани от ДПА.

Заради големия брой заразени в Берлин Сенатът се е съгласил да запази в сила ограниченията по Коледа и Нова година, заявиха източници пред агенцията.

Това означава, че по празниците ще могат да се събират максимум до петима души, без да се броят децата, предаде БТА.

Канцлерът Ангела Меркел и премиерите на 16-те германски провинции решиха вчера да облекчат рестрикциите заради коронавируса по празниците, припомня ДПА.

Междувременно премиерът на германската провинция Тюрингия Бодо Рамелов обяви днес, че ще бъде извършено първо масово тестване на деца в силно засегнатия от коронавируса окръг Хилдбургхаузен, за да се установи до каква степен те допринасят за бързото увеличение на заразяванията, предаде Ройтерс.

През последните седем дни окръгът регистрира рекордните 603 случая на 100 000 души - над четири пъти повече от средното за Германия ниво, което е 140 случая, показват данни на Института за заразни болести "Роберт Кох".

"Сега ние ще проведем първото масово тестване на деца и млади хора, които ще могат да бъдат тествани безплатно, започвайки от следващия вторник", каза Рамелов. "Тогава за първи път ще узнаем колко безопасни са училищата и детските градини", заяви той.

Хилдбургхаузен, чието население наброява 63 000 души, въведе местна карантина, която е по-строга от наложената в Тюрингия. За разлика от по-голямата част от Германия, в района детските градини и училищата са затворени, а хората могат да напускат домовете си само по основателна причина. Нарушенията могат да бъдат наказвани с глоби до 25 000 евро.