"168 часа": Чудовищни семейни тайни в убийството на децата в Сандански

https://www.24chasa.bg/novini/article/9263005 www.24chasa.bg

Последните два дни са били ад, притискал я е да подписва документи”, разказва Ваня Кирилова

“Ти си една проста селянка, проста кръшлийка”, обръщал се към нея мъжът

Престъпление, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост спрямо жертвите. В това е обвинена 32-годишната Кристина Дунчева, която преди броени уби двете си дечица в дома им в Сандански. Според психиатри в момент на състояние, подобно на пcихoтичнa дeпрecия, и силен страх, че малчуганите ще бъдат взети от бащата Георги или от службите, тя решава да отнеме живота им. Грабва първото оръжие, което има подръка - нож. Действа с мисълта, че спасява 3-годишната Ивон и 5-годишния Васил от "зло".

Открита е от мъжа си в неадекватно състояние, а гледката шокира дори и полицаите, дошли на място. Часове по-късно цяла България разбира за бруталното престъпление. Всички искат жената да лежи до живот, а някои дори стигат и по-далече - желаят бавно и мъчително смъртно наказание за нея, така както са се мъчили децата й.

В хода на разследването обаче се появява информация, че Кристина е подавала множество жалби за физическа агресия от страна на Георги. Същото свидетелстват и нейни близки, които в момента са твърдо решени да докажат, че тя всъщност е била жертва на невиждан психически тормоз, който я е довел до това състояние.

Пред "168 часа" за първи път проговори един от най-близките хора на жената - нейната леля Ваня Кирилова. Ето и останалата част от интервюто с нея.

- Ваня, Вие сте един от най-близките хора на Кристина. Споделяше ли тя пред вас за проблемите си с Георги?

- Разбира се, че споделяше. Постоянно дори. Седмици преди да се случи това ужасно нещо, ние говорихме по скайп. Тя ми каза: Не се чувствам психически добре, искам да избягам от Жоро, защото ме тормози. Тя плачеше. Думите й бяха - страх ме е от него, той ме тормози и ме бие. Не знам какво ще се случи занапред. Дай ми съвет. Аз й казах: Криси, ако е така, по-добре говори с него и му кажи, че в момента искаш да отидеш при майка ти и баща ти, докато той се смири. Сподели ми, че последните три месеца Георги я е побърквал. Тя беше останала без работа. Той й казал: Ако ти останеш у дома, аз ще те направя луда. Гледай да си търсиш някъде работа. Аз веднага реагирах: Как така? Той е мъж и баща, ще се грижи за теб, а ти ще си намериш работа, нищо толкова не е станало, че да се ядосва така. Тя пак повтори, че не може да му каже такова нещо, защото я е страх от него.

- Как Георги се държеше с вас, роднините на Кристина?

- В къщата на Георги ние влизахме, ако имахме разрешение. Когато той беше у дома, ние не знаехме какво се случва вътре. Ако решим да отидем, трябваше да попитаме дали може да влезем, защото, ако той е там, можем да заварим страшни ситуации. Знаете ли как съм го виждала - след цяла вечер пиене се е прибрал и се е проснал на леглото абсолютно невменяем. Краката и ръцете разтворени. Тогава се запитах къде е спала Криси в този момент. Най-вероятно се е сгушила някъде при малките и е прекарала цялата вечер при тях. Веднъж, докато бяха в дома му, той се прибира, отваря хладилника гладен и казва: "Аз се напих, цяла вечер съм пил". Не можете да си представите каква гледка беше. Речника пък няма и да го коментирам дори. Криси звънеше всеки ден на баба си и дядо си да отидат при нея, но моите родители, ако отидеха там, той просто не ги пускаше. Казваше да не им се месят и бъркат в отношенията. Не позволяваше.

- Според адвоката на Кристина близките на Георги също не са се държали добре с нея. Какви са вашите наблюдения?

- Да, беше тормозена не само от него, но и от майка му и баща му. От всички в къщата им. Имах чувството, че в този дом няма любов, привързаност и възпитание. Повтаряха, че тя трябва да се съобразява, защото е в тяхната къща. Вярвате ли ми, че когато Криси не беше на работа, а почивка, аз звънях на моите родители да ги питам какво става с нея. Исках да знам дали всичко е наред, защото се притеснявах, когато е при тях.

- Самата вие ставали ли сте свидетел на тормоза върху Кристина?

- Криси беше тормозена психически и физически. Пред мен Георги я е обиждал, чувала съм толкова грозни думи и изрази. Наричаше я проста селянка. Обръщаше се с думите: "Кристино, ти си проста кръшлийка". Когато говореше за нея, казваше: Тази моята проста селянка. Много пъти аз съм отвръщала: Чакай малко, не може така да говориш кой е прост и кой умен. Не става. Тя е майка на децата ти, уважавай я. Той веднага ми опонираше: Да, но тя си е проста, какво да я правя. Миналата година на сватбата на брат й в колата пътувахме с децата. Ако знаете той как се държеше и пред тях. Аз пак му казвам: Ей, човек, децата са тук, престани да говориш така. Тя не смееше дори да пипне негова вещ, защото не знаеше какво ще се случи после. Очакваше я бой, ако докосне или размести нещо. Трябваше всички да правят това, което той каже. Толкова груб, толкова арогантен. Всяко изказване звучеше като "кой съм аз". Сякаш е велик. Спомням си как й беше казал веднъж: Кристино, ти трябва да се съобразяваш в тази къща, защото ние имаме толкова много неща, докато твоето семейство от селяни нямате нищо.

- Знаете ли как двамата са се запознали?

- Те се запознаха, след като Криси се прибра в България. Известно време тя прекара тук, в Австрия, но после си отиде в Сандански. Доколкото знам, е станало съвсем случайно. Излязла е някъде вечерта с приятелки, отишли са на заведение и там го е срещнала. Двамата всъщност много бързо се събраха. Дори нямаше и година да ходят. При тях всичко стана за месеци. В началото той се държеше нормално. После тя забременя с малкия. Започнаха скандалите. Тогава й казах: Криси, ако не върви, след като нямате брак, е по-добре да се разделите. Това беше моят съвет. За жалост, последствията днес са налице.

Какви доказателства привежда лелята на обвиняемата пред "168 часа", четете ТУК.