Борис Джонсън предупреждава за трета строга карантина

https://www.24chasa.bg/novini/article/9263151 www.24chasa.bg
Британският премиер Борис Джонсън СНИМКА: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън предупреди днес жителите на Англия да не нарушават последните въведени заради коронавируса рестрикции или ще се изправят пред риска от нова национална карантина по Нова година, предаде ДПА.

Хвалейки онези, които се придържаха към правилата по време на националната карантина през ноември, Джонсън заяви, че те са предотвратили "претоварването" на здравната система.

Призовавайки да не се изпада в самодоволство, Джонсън предупреди, че ако новите правила, които са основани на тристепенна система, не бъдат спазвани, може да има още една национална карантина през януари, предаде БТА.

"Ако сега се отпуснем рискуваме да загубим контрол върху вируса още веднъж, пропилявайки трудно спечелените постижения и хвърляйки ни отново в национална карантина през новата година със всички съпътстващи щети", каза пред журналисти Джонсън.

"Зная, че това ще донесе много сърдечна болка и разочарование особено за нашия ключов сектор на хотелиерство и ресторантьорството", допълни премиерът.

"Наистина бих желал да е иначе, но ако оставим училищата отворени, както трябва да направим, тогава нашите възможности за ограничаване на болестта са неизбежно ограничени", каза Джонсън.

Коментарите на британския премиер идват след като английското и шотландското правителство обявиха карантинните ограниченията за гражданите по време на приближаващия сезон на празниците.