Китай ще се стреми към изграждането на по-тясно свързана общност на споделената съдба с АСЕАН

https://www.24chasa.bg/novini/article/9263459 www.24chasa.bg

В речта си на церемонията по откриването на 17-то експо Китай-АСЕАН и бизнес срещата на върха днес китайският председател Си Дзинпин подчерта, че през 2013 г. е предложил изграждането на Морски път на коприната през 21 век и Китай да работят заедно с АСЕАН за изграждането на по-тесни връзки в рамките на общността на споделената съдба. „През последните седем години отношенията между Китай и АСЕАН се превърнаха в най-успешния модел за регионално сътрудничество в Азиатско-тихоокеанския регион. Светът днес претърпява безпрецедентни промени. Съдбата на хората от всички страни никога не е била толкова тясно свързана. Китай гледа на АСЕАН като на приоритетна насока в отношенията със съседните държави и партньори за съвместното изграждане на „Един пояс, един път“. Китай ще продължи да насърчава сътрудничеството в различни области с АСЕАН и да поддържа просперитета и развитието на региона“, каза Си Дзинпин, предаде "Радио Китай". 

Следващата година Китай ще постави нов старт в цялостното изграждане на модерната социалистическа държава. Страната ще продължи с политиката си за отваряне и разширяване на пространството за сътрудничество с АСЕАН, заяви още китайският лидер.

В края на речта си той изрази надежда чрез настоящото събитие Китай и АСЕАН да създадат повече възможности за бизнес, да постигнат по-големи резултати и да работят заедно за по-светлото бъдеще на света.