Ревизоро: Бургас се приближава до водна криза, догодина - и в земеделието

https://www.24chasa.bg/novini/article/9263749 www.24chasa.bg
Българският министър по околна среда Емил Димитров

Бургас се приближава и след 6 месеца там ще бъде водна криза. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров от парламентарната трибуна в Народното събрание. Той поиска думата извънредно, за да даде информация за състоянието на водите в страната.

"От месец май в случай, че продължава да не вали град Бургас и Южното Черноморие ще станат два пъти по-привлекателна туристическа дестинация. Освен прочутата по Нови Искър кал, жителите и гостите, ако имат тогава все още, ще опитат от този момент и неизвестната камчийска кал. Ще сложим салове в язовира, ще точим вода, ще чистим и ще пращаме на Бургас. Защо? От месец януари тази година МОСВ пише 10 пъти отчети. Направили сме два консултативни съвети по водите, всички са взели единодушни решения че в случай че трета година има суша и потреблението е в стандартните размери и обеми - град Бургас ще остане без вода за питейно-битово водоснабдяване", категоричен беше министърът.

По думите му в резултат на 20 писма, 2 съвета, десетки интервюта, предавания, публикации, нищо не е предприето.

"Няма забит един пирон, ако има - покажете ми го, аз ще го извадя сам. Един метър тръбопровод на призивите ми цяло лято да се започне докато е топло - има възможност да се копае, поле е - не е постъпило нищо", коментира министър Димитров.

Той заяви, че никой не е обърнал внимание на проблема, единственият който е поел отношение е бил Валери Симеонов. "Цяло лято чакам един пиар да реши кога ще е подходящият момент за първа копка, така и не реши." Министър обясни, че от месец май три пъти са ходили за първа копка, за първа схема, но нищо не е станало. "България се управлява от пиарите", разгневи се Димитров.

Министърът покани в МОСВ по двама представители от партия, за да вземат решение за водните проблеми в страната. "Ще ви покажа всички карти, и черните карти, които се крият", каза Димитров.

Догодина ще има водна криза в земеделието, обезпечеността е между 40 и 45% към днешна дата. Тази година дадохме вода на всички, догодина имаме 45%, ако го направим на 75, ще спасим цял един отрасъл, допълни още министър Димитров.

Политически решения съсипват язовирите, категоричен беше Димитров. По думите му той е помолил кмета на Перник да подаде документ за узаконяване на Софийския водопровод, а той ще го дава на съд.

"Питайте ме дали МРРБ, респективно ВиК-Перник, към днешна дата са си платили това, което взимат от яз. "Студена", дали за промишленият тръбопровод за Радомир, ама го ползват незаконно, са подали поне документи - не са. Щом се напълни язовирът, кражбите започнаха два пъти повече от преди", каза Димитров. "Ние сме в изключителна криза поради престъпно бездействие по ремонтиране на земеделските язовири и престъпни деяния по унощожаването на националната напоителна система", заяви Димитров.

Той добави, че преди 10 години са изрязани всички помпени станции и тръбопроводи, Напоителни системи са унищожени. Стените на земеделските язовири пропускат и да има вода, те не ги пълнят, защото ще прелеят, каза Димитров.