Tворците на праисторически рисунки са взимали халюциногени

https://www.24chasa.bg/novini/article/9263819 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Британски учени от университета в Централен Ланкашър установиха, че праисторическите хора са изразявали чрез своите скални рисунки своя халюциногенен опит, пише в. "Дейли мейл".

Въпреки че се предполагаше за съществуването на подобна връзка, досега нямаше убедителни доказателства за нейното съществуване, предава БТА.

Екипът на Дейвид Робинсън се натъкнал на праисторически изображения на растението татул, направени на тавана на калифорнийска пещера. Той бил използван по време на ритуални обреди като халюциноген. Били открити и биологични образци с алкалоиди на татула /скополамин и атропин/, които се използвали по време на обреди край скалните рисунки.

По мнението на специалистите самото изображение не е било направени под въздействието на растителните вещества, но е изразявало признателност на коренните жители на Калифорния към свещеното цвете.

Откритието хвърля светлина върху живота на коренните американски общества и взаимоотношението им с по-късните праисторически времена чак до колониалния период.

Халюциногенните растения са служили не само за творческо вдъхновение за древните хора, но са заемали и централно място в обредите и формирането на първобитно-общинния строй.