Радев: Българите умират не заради коронавируса, а заради хаоса в управлението на кризата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9264752 www.24chasa.bg
Румен Радев Снимка: Николай Литов

Българите умират не заради коронавируса, а най-вече заради хаоса в управлението на кризата и заради отказ на достъп до здравеопазване. Умират от лоша качество на живот, от липса на превенция и профилактика и от блокиране на лечението на много други не по-малко опасни болести.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти. Той определи новите мерки на правителството за справяне с коронакризата като "пожарни и закъснели като баланс на здравни, икономически и социални мерки".

Използването на тази криза за пиар води до загуба на човешки животи, коментира Радев. И напомни, че 10 г. лекарите и медицинските сестри напускат страната, здравната каса се източна, нула реформи, закриват се общински болници. Лятото се пропусна за каквито и да е действия, а сега кабинетът се опитва да внуши, че виновни са болните, критикува държавният глава. Той все пак се обърна с апел към хората - да спазват мерките, за да се разтоварят лекарите и медицинските сестри, които са на предела на възможностите си, за да се опазят животите и на близките ни.

Въпрос е на баланс - когато се налагат строги ограничения, които неминуемо се изискват от здравните експерти, трябва с този пакет да се залагат и съответните социално-икономически мерки. А не, когато наложиш мерките, тогава да започнеш да мислиш за мерките, както си случва сега, обясни Радев. И критикува, че хората ще започнат да получават някакви помощи евентуално след празниците.

Президентът отново критикува приетия вече бюджет за догодина. "Бюджетът е разоряващ и неговата философия е: След мен потоп. Не само е нереалистичен, но е неадекватен и за текущите реалности, и за предизвикателствата, които ни очакват през 2021 г.", коментира Радев. И даде пример - ако се сравни подхода на българското правителство към тези предизвикателство с подхода на правителствата от другите европейски държави, ще стане ясно защо България е на последно място в Европа.

Следващият кабинет ще бъде поставен в изключително неблагоприятна ситуация - опоскана хазна, фалирали домакинства и бизнеси, липса на приходи, нула реформи и най-вероятно социални напрежения, защото приходите при този бюджет няма откъде да дойдат, а социалните разходи неминуемо ще бъдат спрени, коментира Радев. И обясни, че бюджетът ни въвлича във все повече държавни дългове при все по-неконкурентна икономика.

Радев обаче нямало да наложи вето на бюджета, защото никой президент досега не го е правил. Бюджетът е инструмент на правителството, но то трябва да има съответния разум и да мисли какво ще стане със страната и след него, а не само да мисли в рамките на своя мандат, допълни държавният глава.

Радев коментира и решението на парламента да не се свиква Велико народно събрание за промяна на конституцията.

"Конституцията на управляващите приключи още по-срамно, отколкото започна. Фарсът, който се разигра, е едно от най-грозните посегателства върху конституционализма в историята на България", заяви той. И критикува премиера, че е използва. конституцията само, за да спечели още някой месец на власт и с една цел - те да правят изборите по тяхната система.

Но това, което става в парламента и подхода към конституцията е абсолютен скандал и абсолютно недопустимо в правова държава, коментира Радев.

Запитан с какви аргументи е отказал на подпише назначението на бившия външен министър Даниел Митов за посланик в Румъния, президентът обясни, че никъде в конституцията не пише, че той дължи обяснение на външния министър защо приема или отхвърля дадено предложение за посланик.

Запитан дали трябва да се замразят посланическите назначения за след парламентарните избори, Радев отговори отрицателно. Има си цикъл за смяна на посланиците, моите принципи са да изпращаме утвърдени професионалисти и дипломати от кариерата, обясни той. И напомни, че политическата квота в тези назначения вече е свалена от 35% до под 20%. България трябва да изпраща не просто посланици, които да управляват посолства, а хора, които да отстояват българския интерес, да разширяват партньорствата ни и да помагат на българския бизнес да навлиза на чужди пазари, допълни той.

Запитан дали ще се кандидатира за втори президентски мандат и дали очаква подкрепа от БСП, Радев отсече: Това изобщо не е на дневен ред днес.

По повод делото за заличаване на партия "Възраждане", президентът обясни, че този проблем трябва да бъде решен изцяло в сферата на закона, а не на политиката.

Радев коментира е темата за Северна Македония.
Правителството години наред излъчваше щедри обещания за безусловна подкрепа на членството на Северна Македония в ЕС, резултатът го виждаме днес - твърде късно правитерството се сети, че трябва да отстоява националния интерес и затова изпадна в изолация, коментира държавният глава.

След неуспешния опит на правителството да убеди европейските ни партньори, че условията на нашата национална рамкова позиция, приета с консенсус от парламента, трябва да бъдат заложени в преговорната рамка. Затова сега ще бъде груба грешка, ако премиерите Борисов и Заев изиграят някакъв театър за пред публиката и подпишат една отново пожелателна декларация, какъвто е и договорът от 2018 г. - без ясни критерии, без механизми за верификация и без измерители за изпълнение, предупреди Радев.

Ние имаме най-голям интерес и желание нашите братя от Република Северна Македония да получат своята европейска перспектива и точно затова сега трябва са изчакаме да се успокоят емоциите и да се въоръжим с търпение за открит и спокоен разговор, така че да видим много ясно позициите на двете страни и да не се изсушававе от бързи решения с имитация на триумф за европеизма, от една страна, и на конструктивизма в двустранните отношения. Докато зад тази фасада продължават да гният проблемите, заложени от Титовия режим и неговата идеология, коментира Радев.

Според него в тази ситуация България, след като не успя да включи нашите изисквания в преговорната рамка, трябва да даде съгласие за начало на преговорите след като се признаят обективните исторически факти и когато процесите по изкореняване на езика на омразата и на злоупотребата с нашата национална идентичност и суверенитет, станат устойчиви и необратими. Противното би означавало вместо да интегриране желани партньори, да интегрираме проблеми. А България е отговорен член на ЕС е не може да си го позволи, завърши държавният глава.