Достоен българин е доброволец в болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/9265368 www.24chasa.bg
Илия Савов (в ляво) вече втора седмица е доброволец в Спешното отделение на Смолян.

Втора седмица сиракът Илия Савов помага в спешното отделение на Смолян

Илия Савов, носител на приза “Достоен българин”, който всяка година връчва “24 часа”, е станал доброволец срещу COVID-19 в МБАЛ-Смолян.

Илия е кръгъл сирак, не знае кои са родителите му и е израснал по социални домове. Той бе отличен за това, че два пъти намери големи суми пари и двата пъти ги върна на притежателите им.  

Илия Савов подпомага работата на Спешното отделение в болницата втора седмица, като неговият ангажимент е да придружава лежащо болните пациенти до рентген, кръвен център, скенер и съответно да ги закара до отделенията за настаняване.

“Илия е сред най-силните доброволци - помага в пренасянето на болни и кислородни бутилки към COVID отделението, санитарките и сестрите вече са много преуморени. Екипиран е с всички средства за защита да пази себе си и околните. Той е човеколюбив и отговорен”, разказа д-р Юлия Кисимова, която го познава още от дете.

В МБАЛ-Смолян, има 12 доброволци, които се редуват на смени. Те са в помощ на лекуващите се в болницата, тъй като свижданията са забранени.

Доброволците разнасят по стаите на различните етажи пакети с храна, документи и дрехи за пациентите по отделенията.

Илия не знае кои са родителите му. В акта за раждане е записан като Илия Гюлов Стоянов. Фамилията Савов и прякорът му Комисаря идват от някогашния му настойник - Александър Савов, който е бивш директор на областната полиция в Смолян.

Илия е прекарал детството си в дома за изоставени деца в Широка лъка, който вече е закрит. След напускане на дома в Широка лъка постъпил в оздравителното училище в село Славейно, защото има астма.